Най-кървавите атентати от началото на века

Вижте събитията, които ни накараха да настръхнем, през последните 15 г.

Най-кървавите атентати от началото на века
Автор: Илия Лазаров

Тероризмът е световен проблем повече от 4 десетилетия. Множество атентати в различни точки на света вземат многобройни жертви. Макар да са минали само 15 г. от настоящия век тази тенденция се запазва и дори задълбочава. Случилото се на фаталния петък 13-и в Париж ни провокира да си припомним най-кървавите атентати от началото на XXI век. 

8. Андерш Брайвик и остров Ютьоя

На 22 юли 2011 г. Андерш Брайвик извършва двоен атентат в Норвегия. Първо предизвиква взрив пред сградата на правителството в центъра на Осло. По оценка на специалистите силата на взрива е била от 400 до 700 кг тротилов еквивалент. По време на експлозията там са се намирали около 250 души.

След няколко часа Брайвик открива стрелба в младежкия лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя. Атаката продължава около 30 минути. При двойния атентат загиват 77 души –  69 на остров Ютьоя и 8 души при взрива в Осло. 151 души са ранени. На 24 август 2012 г. Брайвик е осъден на 21 г. затвор.

7. Атентатите в Минск

На 11 април 2011 г. на метростанция „Октябърская“ в беларуската столица Минск във вечерния пиков час е извършен атентат. Взрив отнема живота на 15 души и рани над 200 други. Атаката е извършена от беларуските граждани Дмитрий Коновалов и Владислав Ковалев, които скоро след атентата са арестувани. През есента на 2011 г. съдът ги осъжда на смърт, а през 2012 г. присъдата е изпълнена.

6. Атентатът срещу Беназир Бхуто

На 18 октомври 2007 г. е извършен един от най-кървавите атентати в историята на Пакистан. Два взрива избухват при преминаването на кортежа на бившия премиер Беназир Бхуто в град Карачи. Устройствата са активирани на 5-7 м от колата на Беназир и нейни поддръжници. Броят на загиналите е 140 души, а над 500 души са ранени.

5. Взривовете в Лондон

На 7 юли 2005 г. в британската столица Лондон в сутрешния пиков час взривни устройства избухват в 3 централни метростанции и в двуетажен автобус. Атентатите са извършени от 4 камикадзета, които отнемат живота на 52 пътници и раняват още 700 души. Трима от атентаторите са родени във Великобритания пакистанци. И четиримата са посещавали лагери на „Ал Кайда“ в Пакистан и лекции на имами, проповядващи радикален ислям.

4. Заложническата криза в Беслан

На 1 септември 2004 г. в Беслан, Северная Осетия, над 30 терористи под ръководството на Руслан Хучбаров вземат за заложници 1128 души, предимно деца, в средното училище №1. На 2 септември терористите пускат 25 жени и малки деца. На 3 септември при внезапна операция за освобождаването на заложниците терористите предизвикват няколко взрива и започват стрелба, използвайки като жив щит деца и жени. 

В резултат на заложническата криза загиват 335 души, включително 318 заложници. 186 от тях са деца. Броят на ранените е 810 души – заложници и жители на Беслан, както и военни, служители на специалните служби и милиционери. Отговорност за атентата поема Шамил Басаев.

3. Жесток атентат на гарата в Мадрид

На 11 март 2004 г. на централната гара в испанската столица Мадрид са взривени бомби. В резултат на атентата загиват 191 души, а около 200 са ранени. Взривът на четирите бомби е дело на международни терористи от страни от Северна Африка. Целта им е да отмъстят на Испания за участието й във войната в Ирак. Атаката в Испания е призната за най-кървавата трагедия в Европа от Втората световна война насам.

2. Терористи в Московския театър

На 23 октомври 2002 г. в театъра край в московската метростанция Дубровка, по време на мюзикъл с над 900 зрители, въоръжени нападатели, заедно с водача им Мовсар Бараев, нахлуват в залата. Терористите вземат всички присъстващи за заложници и минират сградата. Групата иска извеждането на руските войници от Чечения. Сутринта на 26 октомври 2002 г. руските спецчасти започват щурм с използването на нервно-паралитичен газ. Мовсар Бараев и повечето от терористите са убити. Цялата група се състои от 50 души – 18 жени и 32 мъже. Трима са задържани. При атентата загиват 130 души.

1. 11 Септември – Кулите близнаци 

На 11 септември 2001 г. 19 терористи от „Ал Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета в САЩ. Два от тях са разбити в Световния търговски център в Ню Йорк, третият е насочен към Пентагона, а четвъртият пада в поле край град Шенксвил. Вследствие на атаките загинават 2973 души, включително 343 пожарникари и 60 полицаи.

Коментари: 0