Наказаха Мария Шарапова за 2 години

Рускинята заяви, че ще обжалва санкцията

Наказаха Мария Шарапова за 2 години

Руската тенисистка Мария Шарапова няма да играе тенис в следващите 2 години. Забраната й бе наложена от Международната тенис федерация (ITF). В началото на годината рускинята даде положителна проба за забраненото вещество мелдоний. Самата тя си призна за употребата му.

В последствие правата на тенисистката бяха спрени до изясняване на ситуацията. Три месеца по-късно от ITF обявиха, че санкцията на Шарапова е за срок от 2 години, като влиза в сила от януари 2016 г. Това означава, че рускинята ще може да се завърне на корта най-рано през януари 2018 г.

От ITF обявиха също, че точките, които Шарапова спечели на Откритото първенство на Австралия ще бъдат анулирани. Освен това тенисистката ще трябва да върне и сумата, която заработи в Мелбърн (четвъртфинал).

„Независим трибунал постанови, че Мария Шарапова е нарушила антидопинговите правила и като резултат отменя нейните резултати и й налага наказание спиране на състезателните правил в срок от 2 години, започващ от 26 януари 2016 г.“, се казва в съобщението на официалния сайт на ITF.

Минутки след решението Мария Шарапова написа в профила си във Facebook, че не може да приеме наказанието и моментално ще обжалва. Рускинята изтъква, че не е нарушила умишлено антидопинговите правила и не заслужава подобна тежка санкция.

Коментари: 0