Намирането на ваксина не означава край на пандемията

Това каза главният медицински експерт на САЩ

Намирането на ваксина не означава край на пандемията

Снимка: БТА

Д-р Антъни Фаучи, главният медицински инспектор на САЩ и директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, смята, че фармацевтичните компании могат да разработят ваксина срещу COVID-19 преди края на годината, но това не означава, че пандемията ще приключи.

Разпределянето на стотици милиони дози ваксини ще представлява огромно предизвикателство, каза той, присъединявайки се към наскоро споделените и от Бил Гейтс притеснения по този въпрос.

Фаучи обясни, че веригата за доставки на лекарства в страната – отговорна за производството, транспортирането и доставянето на изключително важно оборудване – вече е претоварена.

Имайки предвид недостига на животоспасяващи медицински изделия и логистичните препятствия, експертът смята, че Съединените щати са крайно неподготвени, особено след като предстоящият грипен сезон ще усложни въвеждането на такава ваксина, пише Business Insider. Демонтирането на тези пречки по веригата на доставки е единственият начин да се сложи край на пандемията от коронавирус.

Коментари: 0