НАП пуска нова е-услуга за стоките с висок фискален риск

Освен подаване на данни, клиентите ще могат да извършват и справка за осъществения контрол върху превоза

НАП пуска нова е-услуга за стоките с висок фискален риск

Снимка: Красимир Свраков

7046 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Националната агенция по приходите (НАП) пуска нова електронна услуга – за деклариране на данни за превози на стоки с висок фискален риск. Тя ще бъде активна от 1 юни в портала за електронни услуги на приходната агенция, в група „Фискален контрол“. Потребителите могат да я използват чрез квалифициран електронен подпис (КЕП).

Новата услуга е с пълен и частичен достъп за всички физически и юридически лица, които са подали заявление за ползване на електронните услуги на НАП от задължено или упълномощено лице и са избрали опцията за ползване на групата услуги „Фискален контрол“, допълват от НАП.

Звеното за фискален контрол бе създадено през 2014 г., за да следи за данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио (пълния списък може да намерите тук). Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници с държави от Европейския съюз и от мобилни групи във вътрешността на страната. Инспекторите на НАП работят и по външните граници на страната съвместно с екипи на Агенция „Митници“ и Българската агенция за безопасност на храните.

Новата е-услуга на НАП позволява: 

  • попълване и подаване на данни за превоз на рискови стоки;
  • генериране и изпращане на уникален номер на превоз (УНП);
  • корекция на подадени данни; подаване на уведомление за неполучена стока;
  • подаване на уведомление за анулиране на УНП, преглед и търсене на подадени данни за превоз на рискови стоки и издадени УНП.

Освен подаване на данни за превоз на стоки с висок фискален риск, клиентите ще могат да извършват и справка за осъществения контрол върху превоза на рисковите стоки от органите по приходите.

Електронната услуга дава две опции за избор: 1) когато превозът започва от територията на друга държава членка на ЕС и завършва на територията на страната; 2) когато превозът започва от територията на страната и завършва на територията на друга държава членка на ЕС.

В секция „Адреси“ пък може да се редактират данни, които след запис се вписват автоматично в полетата за адресите за получаване/разтоварване или изпращане/натоварване на стоките.

Коментари: 0