Населението на България ще намалее с 10% заради емиграцията

Това сочат данни на Евростат

Населението на България ще намалее с 10% заради емиграцията
3746 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
По данни на статистическата служба на Европейския съюз (Евростат) България е сред трите най-застрашени от намаляване на населението страни в Европа, чиито граждани заминават да живеят и работят в развитите европейски държави. 
  
Най-голям спад в населението през 2030 г. се очаква в Литва (- 24%), следва Латвия (- 18%). След България се нареждат Гърция и Португалия, където заради емиграцията населението ще намалее със съответно 8% и 6%. Докато общото население на ЕС се очаква да нарасне с 5% до 2030 г., има значителни различия между държавите-членки. 

Отливът на хора в трудоспособна възраст вече оказва отрицателно влияние върху икономиките на бедните страни от ЕС в Южна и Източна Европа. Средната възраст на населението на регионите в Европа през 2030 г. се очаква да бъде между 34-57 години.

В същото време сред страните, които очакват най-голям ръст на населението заради имиграцията, са Люксембург (39%), Норвегия (23%) и Швейцария (16%). Във Великобритания се очаква прираст от 9%, а във Франция — 6%.
Подкрепи Economic.bg