НАТО се движи на изток

Къртис Скапароти е 18-ият върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО

НАТО се движи на изток
Автор: Александра Сотирова

Новият върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа е генерал Къртис Скапароти. Вчера, стъпвайки в длъжност той обеща, че ще проучи нуждите на украинските въоръжени сили, съобщава РИА "Новости" .

„Що се касае до оръжията смятам, че ние трябва да подкрепим Украйна с това, от което тя се нуждае, за да подкрепи успешно своята територия и суверенитет. Лично ще се заема с това като главнокомандващ. Трябва да преценя кое оръжие е най-подходящо, кои от възможностите те могат да използват и кои могат да бъдат допълнителни за техните въоръжени сили днес”, заяви още Скапароти.

Генералът направи това изявление по време на първата си среща с репортери като главнокомандващ НАТО в Европа. И преди той е коментирал, че Алиансът трябва да се противопостави на Русия и да даде на Украйна оръжия, за да се отбранява, отбелязва AP.

Русия ще защитава националните си интереси, когато те са застрашени”, заяви от своя страна днес говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, коментирайки изявленията на новия главнокомандващ на НАТО в Европа. 

Той назова Русия като потенциална заплаха пред новите предизвикателства на националната сигурност на Алианса. „Русия, разбира се, не може да игнорира всяко действие, което пряко или потенциално представляват заплаха за националните й интереси. Тук руската страна традиционно ще защити своите интереси”, каза генералът.

Къртис Скапароти е 18-ият върховен командващ на НАТО. Първият, заемал тази длъжност, е генерал Дуайт Айзенхауер. 

Коментари: 0