10 неизвестни факта за Бил Гейтс

Най-богатият човек на света сам мие съдовете след вечеря

10 неизвестни факта за Бил Гейтс
Едва ли има някой, който да не е чувал името на Бил Гейтс. Все пак той е най-богатият човек на света. От доста време.

За него се знаят доста неща – като това, че така и не е завършил колеж, че е спечелил състоянието си от 79 млрд. долара като съосновател на Microsoft заедно с Пол Алън. 

От 2008 г. той е се е посветил на филантропия, като е дарил за благотворителни каузи над 30 млрд. долара. Съпругата му Мелинда е съпредседател на семейната фондация Гейтс (Gates Foundation), имат 3 деца.

Но има много митове за Бил Гейтс, които не отговарят на истината, а и любопитни фактиза него, които не са така популярни.
Вижте някои от тях: 

1. Обратно на мита, че той е типичен пример за история в стил „беднякът-милионер”, баща му е бил известен адвокат, а пра-прадядо му е основател на банка, която по-късно управлява дядото на Гейтс. Твърди се, че дядото е оставил на внука си сериозен попечителски фонд. 

2. Като второкурсник в колежа Гейтс решава популярна математическа задача за сортиране на палачинки. Решението е публикувано в академично издание и до ден днешен (над 30 години ) си остава най-доброто решение на въпросния казус. 

3. Бил Гейтс сам мие съдовете след вечеря и обича да го прави. „Има и други доброволци, но ми харесва как аз го правя”, признава той. 

4. Нарича частния си самолет своето „виновно удоволствие” и „голямо самохвалство”. Да, самолетът е огромен и вероятно скъп за поддържане.5. Докато работи в „Макйрософт”, Гейтс е прословут със своите тиради в имейли или по време на срещи. Но служители признават, че рядко са били насочени към някого персонално. По-скоро става дума за по-разпалено представяне на идеи. 

6. Имал е завидна колекция от Поршета, които карал диво. В младежките си години има доста глоби за висока скорост, така че е принуден да си наеме адвокат само за тази цел. Веднъж удря кола на служебен паркинг и оставя визитката си на собственика, за да се свърже с него за оправяне на щетата. От тогава съществува шега в Сиатъл: „Изпратете сметката на Бил”, която на английски звучи като игра на думи - "send the bill to Bill". 

7. Прословут е и със своето пиперливо чувство за хумор. Веднъж поства видео в YouTube за Reddit, което е пълно с шеги за червения цвят и програмирането. 8. Планира да дари за благотворителност общо 100 млн. долара. Не всички през фондацията си. Дарява за различни каузи. 

9. Въпреки че дарява огромни суми, той все още получава приходи, които растат бързо и няма опасност да се изчерпат. 

10. Основен източник на богатството му отдавна не е „Майкрософт”, както и той от години не е основен акционер в компанията, защото продава акции – пакет по пакет всеки месец от години насам. Инвестира в други бизнеси, като се съветва с фонд мениджъра си Майкъл Ларсън.
Коментари: 0