Едни и същи брокери мамят клиенти през различни фирми в София

Едни и същи брокери мамят клиенти през различни фирми в София

Снимка: Господари на ефира

15864 ~ 2 мин. четене
Наскоро Economic.bg написа за нова измама на пазара на недвижими имоти в София. В репортажа разказахме за сигнал от наш читател, който е бил измамен с капарото за апартамент, който в действителност не може да наеме. Фирмата се казва "Сити Билд Пропъртис" ЕООД, а брокерът, с който измаменият потребител се свързва, е Петър Георгиев. 

Потърпевшият се обажда на въпросната фирма за оглед на имот, който намира в сайта home.bg. От там обясняват, че този апартамент вече е даден, но могат да покажат друг в същия район. След оглед клиентът не харесва апартамента, но брокерът Петър Георгиев предлага още един оглед в същия район. След като одобрява имотът, читателят ни дава капаро в размер на 100 лв., а срещу това получава депозитна разписка от фирмата без печат. 

По-късно непознат номер звъни на клиента, представяйки се за Костадин Дросев, управител на "Сити Билд Пропъртис" и го пита дали е ходил на оглед в "Хиподрума". Обаждането е изненадващо, тъй като няма откъде да бъде взет този номер, освен от брокера. Клиентът потвърждава, че е дал капаро за апартамента в "Хиподрума" и "управителят" му разказва, че това е измама, капарираният имот не се отдава от тяхната фирма, не познава "брокера" и всъщност там не работят мъже.

Костадин Дросев призна пред Economic.bg, че знае за казуса, призна за обаждането до клиента, като обясни, че той всъщност е помогнал на нашия читател, за да избегне измамата. Разговорът с потърпевшият се е въртял около това, управителят на фирмата да убеди клиента, че е жертва на измама и е "изгорял" с капарото. 

Проверка на Economic.bg в Търговския регистър показва, че управител на "Сити Билд Пропъртис" е Деница Георгиева, а фирмата е регистрирана в началото на 2017 г. с капитал от 100 лв. 

Оказва се обаче, че измамата никак не е нова, както и брокерът с име Петър Георгиев. Още през 2015 г. измамени потребители се обръщат към "Господари на ефира", разказвайки как фирма с името "Алфа Консулт Груп" им взима капаро за апартамент, който не съществува и след това не им връща парите. Брокерът, с който са се свързали хората, отново е Петър Георгиев, а собственикът на фирмата е същото лице, което се представя за управител на "Сити Билд Пропъртис" - Костадин Дросев. 

Две години по-късно схемата им продължава да работи и все повече хора биват лъгани да дадат капаро, а накрая нямат нито жилище под наем, нито си връщат парите, които са дали. Петър Георгиев отново работи като брокер на недвижими имоти, но в други фирми. 

През декември 2017 г.  пореден излъган клиент се обръща към "Господари на ефира". Той се е свързал с фирма "Брик Пропъртис" отново с брокера Петър Георгиев, който получава месечен наем и депозит за апартамент в размер от 1250 лв. Оказва се, че хората не могат да се нанесат в апартамента, но не получават и дадените от тях пари. Брокерът в един момент спира да си вдига телефона и да говори с потърпевшите. Апартаментът в "Младост 3" обаче продължава да се предлага от фирмата и да се уговарят огледи за него.
Подкрепи Economic.bg