Необичайният борсов дебют на Spotify: Съпътстван от рекорд и гаф

Компанията бе приветствана от Нюйоркската фондова борса не с шведското знаме, а с швейцарското

Необичайният борсов дебют на Spotify: Съпътстван от рекорд и гаф

Снимка: БТА

1380 ~ 2 мин. четене
Spotify официално дебютира на Нюйоркската фондова борса във вторник. Сесията стартира с цена за акция от 165.90 долара за брой, което прави пазарна оценка от 29.5 млрд. долара и приключи при 149.9 долара за акция, показват данните от търговията.

Листването на най-голямата музикална стрийминг услуга бе едно от най-горещите и дългоочаквани стартирания от години. Дебютът бе наблюдаван с интерес заради нетрадиционния подход на компанията, която реши да не събира нов капитал чрез продажба на акции. 

Вместо първично публично предлагане (IPO), Spotify предпочете директно (DPO) - подход, който досега е бил предпочитан от малки дружества и за първи път бива избран от голяма корпорация. С нетрадиционния си избор на практика стрийминг услугата постави рекорд в историята на директното листване. 

Spotify реши да не разчита на застрахователите да привличат инвеститори, да определят цена и да стабилизират акциите. Компанията избра Morgan Stanley за свой финансов съветник и Citadel Securities за свой маркет-мейкър, който да определя  цената на акциите въз основа на поръчките за покупки и продажби. Заради трудността на инвеститорите да определят истинската стойност на компанията и да намерят цена, търговията всъщност се забави.

Ден преди стъпването на Spotify на пазара, Нюйоркската фондова борса определи индикативна цена от 132 долара. При търговския дебют тя се оказа по-висока, но в рамките на деня се понижи със 17 долара. Анализаторите определиха това като остър спад, но и с него Spotify остава едно от най-големите публични предлагания в историята.

Трябва да се отбележи, че то идва в труден момент за технологичните компании. Въпреки астрономическите оценки на играчи като Snap и Blue Apron впоследствие те не успяха да се справят с натиска.

Любопитна подробност е, че Нюйоркската фондова борса приветства шведската компания с швейцарското знаме. Грешката бе поправена сравнително бързо, но не достатъчно за по-наблюдателните минувачи.  Големите печеливши  

Борсовият дебют направи основателите на Spotify Даниел Ек и Мартин Лоренцон едни от най-богатите хора в своята родина. Заедно с тях облагодетелствани бяха и другите големи акционери в компанията. 

Ето и печелившите според дяловете им в компанията: 

1. Съоснователят Мартин Лоренцон (12.2%) вече има 3.2 млрд. долара.
2. Китайският гигант Tencent (9.1%) спечели 2.4 млрд. долара.
3. Съоснователят Данел Ек (8.8%) сега има 2.3 млрд. долара.
4. Tiger Global Management (7.2%) - 1.9 млрд. долара.
5. Sony (5.7) – 1.5 млрд. долара. 
Подкрепи Economic.bg