7 невероятни факта за процъфтяващата индустрия на марихуаната в САЩ

Употребата за развлечение е разрешена в 10 щата, а за медицински цели - в 33

7 невероятни факта за процъфтяващата индустрия на марихуаната в САЩ
Индустрията на марихуаната процъфтява в Съединените щати. Според данните за тази година продажбите достигат 52 милиарда долара, има 76% ръст на работните места. 

И още доста статистически данни показват впечатляващия принос на марихуаната към американската икономика.

През последните години доста инициативи за легализиране на марихуаната преминаха през държавните законодателни органи. 

Употребата на марихуана за развлечение е легална в 10 американски щати, докато медицинската марихуана е законна в 33 щата. 

Илинойс стана най-новият щат, който претегля темата, когато губернаторът Джей Би Прицкер представи законопроект за легализиране на канабиса в събота.

Засега индустрията не показва признаци на забавяне.

Вижте 7 интересни факта за индустрията на марихуаната в САЩ, подредени от "Бизнесинсайдър":

Производството на марихуана скоро може да е повече от БВП на 9 американски щатаMarijuana Business Factbook изчислява, че икономическото въздействие на промишлеността на марихуаната в САЩ е между 20 и 23 милиарда долара през 2017 г. Според данните икономическото въздействие може да достигне 77 милиарда долара до 2022 година.

Тези цифри са съпоставими с БВП на Айдахо и Западна Вирджиния, според Бюрото за икономически анализи. И са повече от БВП на девет по-малки щати, включително Делауеър, Аляска и Северна и Южна Дакота.

Канабис секторът дава работа на повече хора, отколкото въглищната индустрия

New Frontier Data, фирма за проучване на пазара на канабис и анализ на данни, изчислява, че в американската индустрия на канабиса работят най-малко 250 000 души. И това са само работните места, които са пряко ангажирани с обработката на растения марихуана - други в индустрията са по-трудни за количествено определяне, каза икономистът от New Frontier пред Associated Press.

Сравнете това с размера на един от най-големите промишлени отрасли - добивът на въглища, където заетите са 52 300 през 2018 година.

Друго проучване изчислява, че индустрията на марихуаната ще нарасне до поне 330 000 работни места до 2022 г., което е по-голям брой от 268 000 служители в американските предприятия за производство на стомана и желязо.

Средната заплата в марихуана бизнеса е с 10% по-висока от средната за САЩ заплатаСредната заплата в индустрията за марихуана е $58 511 през 2018 г., докато средната заплата за американските работници като цяло е $52 863, според данни на Glassdoor. Това е разлика от 10.7%.

Инвеститорите са вложили $10 млрд. в северноамериканската индустрия на марихуаната през 2018 г.

Това е два пъти повече от сумата, инвестирана през последните три години. И експерти пресмятат, че цифрата ще се изстреля до $16 милиарда тази година.

През 2016 г. само един окръг в Колорадо е спечелил 35 млн. долара от марихуаната

Изследователи от Държавния университет в Колорадо-Пуебло откриха миналата година, че през 2016 г. индустрията на марихуаната е имала икономически ефект от 58 милиона долара в окръг Пуебло, според Денвър пост. Добавените разходи от индустрията, като правоприлагането и социалните услуги, възлизат на 23 милиона долара, което означава, че през тази година окръгът е направил 35 милиона долара.

Това не е лоша печалба, като се има предвид, че окръг Пуебло е дом на по-малко от 200 000 жители.

Борбата с нелегалното разпространение на марихуана струва на американците 3,6 млрд. долара през първото десетилетие на векаМежду 2001 и 2010 г. в САЩ е имало повече от 8 милиона ареста, свързани с марихуана, според данни на Американския съюз за граждански свободи.

За да наложат тези закони и за борба срещу нелегалната тогава марихуана, САЩ са похарчили около 3,6 млрд. долара за разходи по правоприлагане.

Пазарът на марихуана в САЩ е на стойност 52 млрд. долара, но 87% от продажбите са на черния пазар

В САЩ пазарът на марихуана достига приблизително 52 млрд. долара през 2016 г., според доклад от Arcview Market Research.

Легалните продажби обаче представляват само 6,2 млрд. долара от осемте щати с напълно легализирана марихуана и 28 щати, където тя е разрешена за медицинска употреба.

Останалата част от близо 46 милиарда щатски долара се дължи на продажбите на черния пазар, което означава, че 87% от продажбите на марихуана през тази година са били незаконни.
Коментари: 0