Николова иска да развива и поклонническия туризъм

Николова иска да развива и поклонническия туризъм

Снимка: Министерство на туризма

1188 ~ 1 мин. четене

Новият министър на туризма Марияна Николова ще развива и поклонническия туризъм в страната. Това стана ясно по време на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с пловдивския митрополит Николай. Двамата разговаряха в рамките на работно посещение на вицепремиера в Пловдив.

България има Министерството на туризма разработи религиозно-поклоннически дестинации с помощта на работна група от експерти от Светия синод, българския туристически бранш и изявени културни дейци, каза тя министърът. Николова посочи още, че в Националния публичен регистър на храмовете в България има налична информация за над 4000 църкви, манастири, джамии, синагоги, принадлежащи към традиционно представените вероизповедания в Република България – християнство, ислям и юдаизъм. „Убедена съм, че със съвместни усилия с Вас и останалите религии можем да работим за тяхното популяризиране и включването им в дестинациите, за да утвърдим страната като привлекателна дестинация за 4 сезона“, подчерта вицепремиерът.

По време на работната среща двамата се обединиха около идеята, че този вид специализиран туризъм има огромен потенциал и акцентираха, че трябва активно да се работи за популяризирането му. Те се договориха за оперативни действия в кратки срокове и последващи експертни срещи.

Митрополит Николай коментира, че е важно поклонниците да посещават работещи, "живи” храмове, за да усетят вярата.

Подкрепи Economic.bg