Безплатни чадъри и шезлонги по плажовете може да има и догодина

Вече са започнати преговори за това с концесионерите по Черноморието

Безплатни чадъри и шезлонги по плажовете може да има и догодина

Снимка: Красимир Свраков

Водим преговори безплатни чадъри и шезлонги да има и през следващия летен сезон. На работна среща с представители на концесионерите бе отчетено, че мярката е повишила посещаемостта на плажовете и те подкрепят идеята това да се запази и през Лято 2021. Това заяви вицепремиерът и министър на туризъм Марияна Николова в предаването „Неделята на Нова“. В замяна концесионерите може да се възползват от намаляване на дължимите концесионни такси с до 50%. 

Николова ще предложи на кабинета и компенсациите за туристическия и ресторантьорския сектор по схемата „80/20“ да се удължат до май месец 2021 година. Това поставя отново на дневен ред и темата за евентуално удължаване на схемата „60/40“ за останалите икономически сектори, която изтича в края на септември, но вече бяха дадени индикации, че ще продължи до края на годината.

Благодарение на мярката „60/40“, която за хотелиерите и ресторантьорите се трансформира в 80/20, са запазени около 22 хил. работни места само в сектор туризъм", изтъкна Николова, която използва световния ден на туризма като повод да благодари на избралите да почиват в страната български туристи.

Вицепремиерът коментира, че в България туристическата индустрия произвежда 12% от БВП, но летният сезон, който бележи до 70% спад в световната индустрия и около 90% понижение на резервациите, доведе до преосмисляне на бизнес и оперативните модели, до преориентация към вътрешните пазари и потребители, към малки групи туристи и предприемане на мерки за пълен рестарт на туристическия сектор. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85%.

Припомняме, че мярката „60/40“ вече бе прекроена през юли, но към момента още няма взето решение за остатъка от годината.

В началото на месеца пък Николова обяви, че подготвя своя „екшън план“ за сезон 2021 в туризма, когато се очаква отново секторът да разчита главно на българските туристи.

Коментари: 0