Nissan избра нов изпълнителен директор

Новият шеф е известен със своята строга етика и фокус върху контрола на разходите

Nissan избра нов изпълнителен директор

Макото Учида

Снимка: БТА

Nissan Motor Co посочи старши вицепрезидента Макото Учида за свой следващ главен изпълнителен директор. 

Той беше считан относително за аутсайдер в надпреварата за следващ шеф на автомобилния гигант. Учида се присъединява към компанията в средата на кариерата си и е известен със своята строга работна етика и неумолимия фокус върху контрола на разходите, пише Ройтерс.

Избирайки Учида, бордът на втория по големина автомобилен производител в Япония избра изпълнителен директор, който не беше смятан за топ претендент през последните седмици.

Към него ще се присъедини изпълнителният директор на Mitsubishi Motors Ашвани Гупта, който беше определен за главен оперативен директор. Бившият шеф за Китай Джун Секи, който беше широко възприеман като един от най-добрите кандидати за поста на изпълнителния директор, ще бъде заместник-изпълнителен директор, съобщиха от компанията.

Тримата ще поемат кормилото на компания, която бе разтърсена след напускането на бившия председател Карлос Гон миналата година, обвинен в измами, и напускането на главния изпълнителен директор Хирото Сайкава

„Имаме неужда от силно лидерство“, каза на пресконференция Ясуши Кимура, председател на Nissan. „Ръководството на групата, което всички се подкрепят, ще бъде по-прозрачно“, коментира той.

Директорите на Nissan, включително тези от топ акционера Renault SA, гласуваха единодушно в полза на двамата нови директори, каза източник.

Гон очаква съдебен процес в Токио по обвинения във финансови нарушения, които той отрича.

Сайкава беше принуден да се оттегли, след като призна, че неправомерно е получавал по-високо заплащане.
Коментари: 0