Nokia преговаря да купи дял от Alcatel-Lucent

С този ход финландската фирма смята да укрепи бизнеса си в областта на телекомуникациите

Nokia преговаря да купи дял от Alcatel-Lucent
188 ~ 2 мин. четене

Nokia е в напреднали преговори за придобиване на част от Alcatel-Lucent SA, предаде Bloomberg, позовавайки се на източник, близък до двете компании.

Целта на маневрата на финландската фирма е да укрепи бизнеса си в областта на телекомуникационното оборудване и да се конкурира по-успешно с Ericsson AB. Това коментираха източници, запознати с въпроса.

Nokia може да обяви договор за закупуване на безжичните активи на Alcatel тази седмица. Преговори за пълно придобиване на Alcatel също са възможни, покупката на бизнеса за безжични устройства остава най-вероятният сценарий. Според източниците на Bloomberg, все още не е постигнато споразумение и сделката може да се разпадне.

През 2014, Nokia обяви приходи от 4,7 млрд. евро, което представлява 36% от общите продажби на базираната в Париж Alcatel.

Ръководители на Nokia се стремят да осигурят съгласието на френската държава за продажба на активите. Всяка сделка трябва да получи зелена светлина от правителството на президента Франсоа Оланд, който по-рано се опита да блокира корпоративни сливания в страната. 

Представители на Nokia и Alcatel отказаха да коментира преговорите.

Акциите на Alcatel нараснаха с 11 на сто до $ 4.48, давайки на компанията пазарна стойност от $ 12.5 млрд. Акциите на Nokia се покачиха с 3.1% до $ 8,31.

Акциите и на двете компании скочиха за втори пореден ден в европейската търговия, след като Bloomberg News съобщи в петък, че Nokia проучва продажбата на своя бизнес за карти, известен като HERE.

Със закупуването на безжичните активи на Alcatel, главният изпълнителен директор на Nokia Раджив Сури ще укрепи позицията на фирмата в Китай - пазар с около 1,3 млрд. мобилни абонати, и да поемат някои договори с двете най-големи американски превозвачи - Verizon Communications Inc. и AT & T Inc.

Преговорите между Nokia и Alcatel е имало и в миналото. Медии съобщиха, че преговорите са станали по-интензивни през последните седмици.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg