Нов криминален бизнес - отвличания на крипто богаташи

Заради непроследимостта на транзакциите зачестяват случаите, при които похитители искат откуп в криптовалути

Нов криминален бизнес - отвличания на крипто богаташи

Снимка: Pixabay

1420 ~ 2 мин. четене
Има много опасности, свързани с това да те натрупали богатство в криптовалути като Bitcoin. Например, че цялото ви състояние може да се изпари буквално за една нощ. Има и някои трудности, с които може да се сблъскате, ако се опитате всъщност да превърнете дигиталните пари в истински пари. 

Но това са незначителни трудности в сравнение с тревожната тенденция, за която наскоро съобщи The New York Times: хора, за които е известно, че имат огромно количество крипто валути, стават все по-често жертви на похитителите, търсещи бъзи пари и откуп.

Похитителите традиционно са привлечени от всякакъв вид богатство, но крипто валутите са особено привлекателна за всеки, който иска да направи лесни пари, защото след като е направена сделка, е почти невъзможно третата страна да идентифицира двете страни, които са направили транзакция. Независимо от факта, че записът на отделните транзакции се съхранява онлайн. 

Анонимността на Bitcoin и други подобни крипто валути е голяма част от привлекателността им, но сега тя се използва, за да позволи на похитителите да изнудват за откуп и да скрият този откуп - защото скриването е много по-лесно, отколкото при банкови транзакции или дори при пренасянето на куфари с пари.

В морския курорт Пукет, Тайланд, миналия месец нападатели задържат жертвата си, млад руснак, в апартамента му и го държат там завързани, докато не им превел от компютъра си Bitcoin на стойност 100 000 долара в онлайн портфейл, който те контролират.

Няколко седмици преди това ръководителят на борса за Bitcoin в Украйна е взет за заложник и освободен едва след като компанията е платила откуп от 1 милион долара в Bitcoin.

В Ню Йорк човек е държан в плен от свой приятел, докато не му прехвърли над 1,8 милиона долара в Ether, виртуална валута на второ място по стойност след Bitcoin.

Богатите винаги се страхували от грабеж и изнудване. Сега притежатели на Bitcoin и други криптовалути са мишена за престъпниците, особено след като цените на виртуалните валути отлетяха до стратосферата в края на миналата година.

Подобни отвличания се случват навсякъде - от Тайланд, Турция, Украйна и Русия до Великобритания, Съединените щати и дори Канада. Исканията а откуп понякога надхвърлят един милион долара, и без доказателство като видеозаписи или компютърно проследяване, правоприлагащите органи са почти безпомощни при проследяването на похитителите след извършването на сделката. 

Какво биха могли да направят милионерите в Bitcoin, за да се защитят от подобно престъпление? 

Съществуват старомодни защити като наемане на охрана, разбира се, но има и по-практични решения, които са обвързани със самата цифрова валута, а не с лицето, което я притежава. Има система за сигурност, изисква многобройни одобрения и "виртуални подписи", преди завършването на сделката, което прави опитите за откуп доста по-сложни. 

Съществува и опция като "портфейл-затвор", където може да стои малка част от криптовалутата, и при подобна атака да бъде прехвърлен той, вместо действителния и по-голям портфейл.

При всички случаи обаче е необходима огромна предпазливост.
Коментари: 0