Нова надежда за лечението на шизофрения

Откритието може да проправи път към създаване на терапии за лечение

Нова надежда за лечението на шизофрения

Научен пробив дава надежда за разработването на терапии, насочени към корените на шизофренията. Въпреки че е известно, че болестта е генетична, изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Харвардския университет я свързват със специфични генетични варианти и биологичен процес, наречен синаптично подрязване. Това означава връзките между мозъчните клетки да бъдат синаптично разрушени, пише The Guardian.

За да стигнат до възможност за лечение, учените са анализирали 100 000 проби от ДНК на хора от 30 различни страни. Целта им е била да определят местоположението на генетичните варианти, които увеличават риска от шизофрения в регион на човешкия геном.  Екипът е обърнал повече внимание на гена, наречен C4, който е част от имунната система. Структурата на C4 варира значително при различните хора, за разлика от повечето гени.

След генетичен анализ на над 65 000 души се установява, че носителите на определени форми на гена показват по-висока експресия на този ген, съответно по-висок риск от развитие на шизофрения.

Откритието би могло да проправи път към създаване на терапии, които намаляват нивата на синаптично подрязване при хора с ранни симптоми на шизофрения. В момента терапията на болестта се ограничава само до лечение на симптомите на психоза.

Най-силният фактор за развитието на шизофрения е генетичния. Наследяването на определени гени води до загуба на здрави мозъчни синапси в зряла възраст.

Коментари: 0