Новата политика на централната банка оскъпява турската лира

За последните три месеца валутата нарасна с 20%, а чуждестранните инвестиции се увеличиха с около 20 млрд. долара

Новата политика на централната банка оскъпява турската лира

Снимка: БТА

8858 ~ 1 мин. четене

Турските граждани намаляват притежанието си на твърди валути за втора поредна седмица - до общо 233 млрд. долара, с което увеличиха очакванията, че дългосрочната тенденция на доларизация може да се обърне. Свиването на притежанието на чужда валута в изминалите две седмици е първото от септември насам, като в последните две години жителите на страната са натрупали нови 75 млрд. долара в твърда валута, обяснява Reuters.

Новата тенденция повиши допълнително курса на лирата към долара, а и е важен сигнал за инвеститорите, че централната банка ще започне да възстановява собствените си изчерпани валутни резерви благодарение на политиката на новия управител на банката Наджъ Агбал.

Агресивните повишения на лихвените проценти от ноември, когато беше назначен Агбал, доведоха до 20% нарастване на лирата и около 20 млрд. долара приток на чуждестранни инвестиции.

Справка на Economic.bg показва, че за последните две седмици – откакто притежанията на твърди валути намаляват – лирата е поскъпнала с малко над 4%. Така към 10.00 ч българско време един долар се търгува за 7.0289 лири - стойност, близка до прогнозираната от Goldman Sachs в началото на месеца.

Обръщането може да насърчи централната банка да започне да обмисля кога да проведе валутни търгове за попълване на резервите си, които нетно спаднаха с три четвърти за една година.

Намалението започна миналата година при около 41 млрд. долара, но се сринаха, когато държавните банки продадоха около 130 млрд. долара, за да стабилизират болната лира, която загуби 20% от стойността си през 2020 г.

Анализатори твърдят, че централната банка е използвала суапове с местни търговски банки, за да увеличи валутните си резерви. Данните показват, че банката е имала непогасени суап сделки на стойност около 40 млрд. долара, което означава, че резервите са в дълбока отрицателна територия, след като суаповете бъдат приспаднати.

Подкрепи Economic.bg