Mastercard разрешава плащания с криптовалути

С този свой ход компанията ще се превърне в най-масовата и основна платформа за биткойн досега

Mastercard разрешава плащания с криптовалути

Снимка: Pixabay

Американската компания Mastercard обяви, че по-късно тази година ще стартира система за разплащане с избрани криптовалути, давайки възможност на картодържателите да пазаруват с дигитални пари.

„Нашата задача не е да ви насърчаваме да използвате криптовалутите. Ние ще дадем просто възможност на клиентите, търговците и бизнеса да оперират с парите си и да ги превръщат от дигитални в реални или обратно, както те преценят“, казва Радж Дамодаран, изпълнителен вицепрезидент на Mastercard, цитиран от CNN Business.

Когато някой иска да закупи артикул с криптовалута, партньорите на Mastercard ще конвертират цифровите пари в традиционни и след това ще ги преведат чрез мрежата на гиганта. Тази промяна ще намали неефективността, позволявайки както на потребителите, така и на търговците да избягват досадния момент с конвертирането на парите в реални или дигитални, уточняват от мениджмънта.

Крачката е важна за развитието на биткойн, който все по-уверено завладява пазарите. Цeнaтa нa криптовалутата дocтигнa peĸopднo виcoĸo нивo в чeтвъpтъĸ, cлeд ĸaтo заедно с Mastercard още една голяма aмepиĸaнcĸа финaнcoва инcтитyция също oбяви свой криптопpoeĸт. Hoвинитe засилиха пpoгнoзитe, чe цифpoвитe aĸтиви сa пo-близo дo мacoвoтo им изпoлзвaнe зa oбиĸнoвeни пoĸyпĸи и инвecтиции.

С този свой ход Mastercard ще се превърне в най-голямата и основна платформа за биткойн досега. Тя вече работи с някои от водещите имена в света на криптовалутите, като BitPay и Wirex, но досега изискваше от потребителите да конвертират електронните пари във фиатни преди да извършат разплащанията.

Междувременно BNY Mellon, най-старата американска банка, обяви в четвъртък, че е обособила отделно звено за цифрови активи. Целта е чрез него да отговори на нарастващия интерес на клиентите към дигиталните инструменти, сред които и криптовалутите. 

Коментари: 0