Новата видео система ще следи горивата от границите до колонките

За надграждане на системата ще имейл за сигнали и препоръки

Новата видео система ще следи горивата от границите до колонките
1116 ~ 2 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов представи новата видео система, която нон стоп ще контролира горивата през целия им път – от влизането им в страната през граница до колонките на бензиностанциите. Това стана ясно по време на представянето на 24-часовата система днес.

„Ролята на звеното е да следи как се случва придвижването от границите до колонките. Чрез новото видеонаблюдение се цели да се ограничи контрабандата, а и да стане ясно за какви количества нелегален внос става въпрос”, обясни Борисов.

Държавните органи, които тук те ще координират действията си, използвайки общ информационен ресурс, имат достъп до информация и обменят данни. Това са - Агенция „Митници”, НАП, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ), Изпълнителна агенция "Морска администрация"(ИАМА), Главна дирекция „Гранична полиция”, Главна дирекция „Национална полиция”, Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Изпълнителна агенция Автомобилна администрация, Български Институт по Метрология (БИМ). 

„Става дума не само за административно взаимодействие и административни процеси, но и за наказателно правни последици, в случаите, в които има данни за престъпления", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

Борисов даде идея се се направи имейл за сигнали, препоръки, за да може системата да се надгражда. Всяка система считаме, че е добра, но може и по-добра да бъде“, каза още премиерът.

Направихме го контрабандния център, както се оказа в битката с цигарите, битката с алкохола, по отделно всяка една институция работи, но луфтовете между тях не донасят никакъв резултат. Затова направихме този център, където цялата информация е на едно място. Да може да се ползват масивите на всяка една държавна агенция”, заяви още премиерът.

Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска. Агенти, шпиони, масиви, досиета, дела е на едно място", каза още Борисов.

През 2015 г. беше създаден координационен център за борба с контрабандата. Той успешно контролира възловите сектори за държавата, които формират фиска", каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. "Тя за широката публика не знам какво е известно, но понеже и за законодателната не е известно и чуваме приказки как са изпусна милиарди, поканили сме тук и депутати", посочи Борисов. Всичките тези сигнали ги докарахме в София, сега ако някой каже нещо - вижда и проверява”, обясни още той.

Подкрепи Economic.bg