Швейцария дава €132 хил. на хакерите, които разбият системата ѝ за е-гласуване

Това е начин да се подобри киберсигурността на системата

Швейцария дава €132 хил. на хакерите, които разбият системата ѝ за е-гласуване
904 ~ 1 мин. четене
Швейцарското федерално правителство организира хакерско състезание с парична награда за тези, които успеят да пробият системата ѝ за електронно гласуване от ново поколение. Тестът за публично проникване (PIT) е отворен за всеки и предлага големи финансови възнаграждения за онези, които откриват уязвимости и ги докладват на властите. Общият награден фонд е в размер на 132 хил. евро (150 хил. швейцарски франка), а целта е да се спазят изискванията за прозрачност, пише ITnews. 

Задачата пред участниците е да опитват да манипулират и четат бюлетини, да нарушат тайната на вота и да извадят от строя или да заобиколят предпазните механизми, които защитават както бюлетините, така и данните за сигурността. 

За целта се организира изкуствено гласуване в периода от 25 февруари до 24 март. 

Голямата награда от 50 хил. швейцарски франка ще получи този, който успее да манипулира бюлетините, без да бъде засечен. За нарушаване на тайната на вота се дават 10 хил. швейцарски франка, а унищожаването на електронна урна носи 5 хил. швейцарски франка.

Желаещите да се включат в предизвикателството могат да се регистрират на този адрес

Швейцарското правителство явно не се плаши от киберпробивите, а е намерило начин как посредством тях да подобри системата си. Подобни методи са шанс да се открият пробойните, за да се вземат мерки и платформата да бъде много по-сигурна в момента, когато заработи действително. 

В България една от големите бариери пред реализирането на електронно гласуване е именно демонстрирания от политиците страх от евентуални хакерски атаки и съмнения, че системата може да бъде пробита и манипулирана. 
Подкрепи Economic.bg