Новият секретар на ОИСР иска в клуба България и още 5 държави

Идеята му може да бъде обсъдена още следващата седмица

Новият секретар на ОИСР иска в клуба България и още 5 държави

Снимка: Twenty20

1520 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Новият генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман предлага шест страни, сред които и България, да се присъединят към клуба на богатите държави наведнъж, предава Reuters, позовавайки се на двама души, запознати с въпроса. Идеята му може да бъде обсъдена още следващата седмица на срещата на ОИСР.

Организацията е форум на демократичните страни със солидна пазарна икономика. Към 36-членната организация новият секретар предлага да се присъединят три латиноамерикански държави - Бразилия, Аржентина и Перу – и три източноевропейски – България, Румъния и Хърватия.

По време на представянето на първия икономически доклад на организацията от 20 години насам през януари тази година бившият секретар на ОИСР Анхел Гурия не даде надежди за скорошно присъединяване на България към клуба.

Решението трябва да дойде след одобрение на сегашните членове на организацията. На този етап не е постигнат консенсус“, заяви тогава той.

Припомняме, че България подаде кандидатура за членство в ОИСР още през 2007 г.

Според източниците на Reuters идеята на приемането на шестте страни наведнъж е да бъде размита съпротивата срещу приемането на отделна държава. Франция например е против приемането на Бразилия заради екологичната политика на президента Жаир Болсонаро.

Подкрепи Economic.bg