Нужни са 5% икономически растеж, за да живеем добре

България се бави с усвояването на еврофондовете от новия програмен период, отбеляза Кристалина Георгиева

Нужни са 5% икономически растеж, за да живеем добре

Държавата ни изостава от гледна точка на потребностите на българския народ. Това заяви в Пловдив вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

За да живеем по-добре, на страната са нужни 4-5% икономически растеж. Той може да бъде постигнат с още по-добра усвояемост на средства от европейските фондове, каза още Георгиева. 

Тя припомни, че миналата година България е била втора по този показател, но по новите програми, по които имаме да усвояваме 32 млрд. лв., има забавяне.

Като основни проблеми на страната зам.-председателят на Европейската комисия изтъкна недовършените реформи, работната сила и липсата на добра инвестиционна среда.

Важни са инвестициите в частния бизнес, за които на помощ може да дойде „Плана Юнкер“. В България има 3 сключени споразумения за изгодно финансиране на малки и средни предприятия. По 2 от тях вече се работи, третото е на път скоро да бъде довършено.

220 са одобрените проекти от 25 държави за годината, през която е в сила „Плана Юнкер“. Над 80 млрд. евро са привлечени към частни инвестиции, което и идеята на Европейския фонд за стратегически инвестиции – да стимулира кредитирането на бизнеса. В това отношение целите са 2 – да има по-облекчено кредитиране и да бъде даден тласък на новите идеи, посочи евродепутатът Ева Паунова. 
Коментари: 0