Обама: Бдете над демокрацията, за да не се повтори нацистка Германия

Той защити медиите и подчерта необходимостта от свободна преса

Обама: Бдете над демокрацията, за да не се повтори нацистка Германия
1400 ~ 2 мин. четене
„Трябва да се грижим за градината на демокрацията, защото в противен случай нещата могат да се разпаднат много бързо. Ставали сме свидетели на общества, в които това се се случвало (...) в края на 20-ти и 30-те години“. Това каза Барак Обама, предшественикът на настоящия американски президент Доналд Тръмп, във видео обръщение пред аудиторията на Икономическия клуб на Чикаго. 

Той призова сънародниците си да бдят над демокрацията си, защото в противен случай рискуват да тръгнат по пътя на нацистка Германия. „60 млн. души загинаха. Светът бе хвърлен в хаос“, напомни Обама, цитиран от CNN. 

„Така че трябва да бъдете внимателни и да гласувате“, призова още той. 

Обама припомни моменти на променлив политически пейзаж и в историята на САЩ. „Франклин Делано Рузвелт е един от моите политически герои, според мен – вторият най-добър президент след Линкълн. Но той интернира много лоялни американци от японски произход по време на Втората световна война и това беше заплаха за нашите институции“, коментира Обама. 

Той отбеляза, че в историята на страната е имало периоди, в които цензурата е била смятана за нещо добро. В тази връзка защити медиите и необходимостта от свободна преса. 

Обама призна, че пресата често го е подлудявала, защото журналистите, според него, не винаги са разбирали  историите правилно. „Но това, което разбрах, беше, че принципът на свободната преса е жизненоважен и като президент част от моята работа бе да се уверя, че той ще бъде спазен“, заключи той. 

През последната година се случваше Обама да критикува своя наследник, настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, за политиката на неговата администрация и особено по темата за климатичните промени. От видеото не става ясно дали думите му са насочени към държавния глава, макар да е всеизвестно, че той е в пререкания с някои медии.  

Подкрепи Economic.bg