Очаква ни период на висока инфлация, но имотите далеч не са защита

Според финансиста Никола Янков имотният балон е вече факт

Очаква ни период на висока инфлация, но имотите далеч не са защита

Снимка: Красимир Свраков

49901 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Очаква ни период на висока инфлация, която може да стигне до между 5 и 7%, но инвестициите в имоти не са гарантирана защита срещу изяждането им от по-високите цени. Те все пак са стратегия за справяне, защото ако хората държат парите на купчинки в буркан или в банките, тези пари ще бъдат изядени. Това коментира в ефира на bTV финансистът Левон Хампарцумян.

Бившият главен изпълнителен директор на „Уникредит“ посочи, че вероятно се предвижда относително дълъг период на не много високи лихви. Припомняме, че в момента средният лихвен процент по жилищните кредити достигна 2.7%, което означава, че ипотечните заеми стават все по-евтини. Въпреки това Хампарцумян посочи, че сега е подходящ момент за купуване на жилище само ако човек иска да живее в него и ако е сигурен в доходите си за следващите 20 – 30 години.

Ако го вземат за спекулация, може да сбъркат, но може и да спечелят, както е при всяка спекулация. Няма рецепта, по която да се предпише – купувайте или не купувайте“, уточни финанситът.

Цените на имотите скачат с над 30% в София

Ръстът на цените на апартаментите в София за периода 2019 – 2021 г. според различни агенции за недвижими имоти, анкетирани от bTV, достига между 20-37% в зависимост от районите в София. Поскъпването е факт заради по-голямото търсене, задвижвано от ускореното отпускане на ипотечни кредити и ниските лихви, които са с тенденция към намаляване от повече от година.

Активността на имотния пазар накара БНБ да предприеме мярка за успокоение на имотния пазар, като от началото на 2022 г. ги принуждава да гарантират с два пъти по-голям собствен капитал всеки даден ипотечен кредит. Според финансиста Никола Янков мярката на централната банка е знак, че имотният пазар вече е рисков.

Рискът на банките се увеличава значително в имотния сектор в момента. Имотният балон е вече факт. Това се забелязва от централната банка, забелязва се и от много икономисти. Голяма част от тези покупки са финансирани от ипотечни кредити“, коментира Янков.

Той посочи, че ако след пет години същите тези хора, „които наливат милиарди в имоти“, решат част от парите да си ги вземат обратно, тогава е възможно да продадат едно жилище за 80 или 70 единици при положение, че днес го купуват за 100 единици.

Подкрепи Economic.bg