Жилищните кредити стават все по-евтини

Бизнесът не спира да „гори“ пари заради отрицателните лихви по депозитите

Жилищните кредити стават все по-евтини

Снимка: Красимир Свраков

12922 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Жилищните кредити, предоставяни от българските банки, продължават да поевтиняват, като средните им лихвени проценти се понижават през август за 14-и пореден месец. Спадът е допълнителен стимул за ускоряване на кредитирането, което в последните месеци е значително по-бавно от ударното трупане на депозити.

Освен ниските лихви, занижените изисквания от страна на банките също увеличават търсенето на жилищни кредити. Благодарение на това, и на по-високите цени на имотите в последната година, обемът на ипотечните заеми доближава 13.5 млрд. лв., показва статистиката на Българската народна банка.

Средните лихвени проценти по жилищните кредити в България през август достигат 2.7%, докато година по-рано те бяха 2.88%. За разлика от потребителските и бизнес заемите, жилищните са единствените, които нямат нито един месец с увеличение на средните лихвени проценти в последната година.

Средните лихви по потребителските кредити сезонно са се повишили за летния сезон, тъй като често те се използват за финансиране на лятната почивка или ремонти. Така към август те достигат 8.4%, което е близо до върха от празничния декември.

При по-малките фирмени заеми - до 1 млн. евро, договорени в левове, също се наблюдава тенденция на спад на лихвите с малки изключения през есента на 2020 г. и пролетта на 2021 г. Така към август средният лихвен процент достига 2.94%. Бизнес заемите до 1 млн. евро, но договорени в евро, поевтиняват от април насам, като в най-активния летен месец, средните лихви по тях достигат 2.41%.

Бизнесът продължава да „гори“ пари

Българският бизнес пък продължава да „гори“ от спестяванията си заради отрицателните лихви по депозитите. До пролетта на миналата година фирмите трябваше да плащат на банките, за да оперират те с парите им само при евровите депозити, но оттогава отрицателните лихви за бизнеса са по-често факт за вложенията в левове. Така към август средните лихви са отрицателни само при депозитите в левове и достигат -0.2%.

Последният месец с нулеви средни лихвени проценти за бизнеса по депозитите пък е март. В този случай фирмите отново губят пари под формата на такси, събирани от финансовите институции.

През юни пък са отрицателни средните лихви и за двата вида депозити за бизнеса - за вложенията в левове те достигат -0.25%, а за тези в левове -0.03%.

Подкрепи Economic.bg