Берлин гласува „за“ конфискация на 240 хил. частни жилища

Жителите на столицата са подкрепили референдум, според който местната власт може да придобие имотите на няколко компании

Берлин гласува „за“ конфискация на 240 хил. частни жилища

Снимка: Unsplash

18860 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Успоредно с изборите в неделя за Бундестаг в Берлин се проведе референдум за експроприация (конфискация на частна собственост) на около 240 хил. жилища. Около 56% са подкрепили мярката, а 39% от жителите на столицата са гласували против, сочат данните на германската информационна агенция DPA.

Така местната власт може да се сдобие с имотите на най-голямата частна компания в столицата Deutsche Wohnen SE. Тя притежава над 100 хил. жилища в града. Това е радикален ход за охлаждане на един от най-горещите пазари на недвижимости в Германия, където през последните години наемите достигнаха непосилно високи за много жители нива, пише The Associated Press.

Мярката ще се отнася за компании, които притежават над 3 хил. жилища и ги отдават под наем.

Представителите на инициативата, известна като Exproperty Deutsche Wohnen & Co, която лобира за мярката от 2019 г., приветстваха резултата и заявиха, че ще окажат натиск върху местната власт на Берлин да приложат на практика резултата от референдума.

Ние нито ще приемем отлагащи стратегии, нито други опити да спрем предложението“, каза Кале Кункел от инициативата пред германската информационна агенция DPA.

Дали референдумът ще бъде приложен зависи от местната власт, която бе избрана в неделя. Вотът съвпадна с общинските избори в града. Социалдемократите изпревариха "Зелените" и ще могат да посочат следващия кмет. Франциска Гифай е кандидатът на партията за кмет. Тя заяви, че резултатът от референдума трябва да бъде уважен, но експроприацията няма да реши жилищните проблеми в Берлин.

Високите наеми от години са горещ проблем в столицата. Резултатите от референдума сблъскват две философии една срещу друга – от една страна са компаниите, за които недвижимите имоти са средство за печалба, а от друга – жилищните активисти, за които ниските наеми са не само необходимост, но и важно условие за равнопоставеност.

Критиците на референдума посочват, че отчуждаването на около 240 хил. апартамента ще струва на Берлин милиарди евро. Така други сектори, които имат нужда от големи инвестиции, като училища и инфраструктура, ще останат недофинансирани.  

По-рано този месец местната власт обяви, че купува около 14 750 апартамента от две големи имотни компании за 2.46 млрд. евро, за да разшири предлагането на квартири.

Подкрепи Economic.bg