Националният протест на транспортния бранш се отлага

Превозвачите и държавата си дадоха аванс от две седмици за разработване на нова мярка

Националният протест на транспортния бранш се отлага

Снимка: Красимир Свраков

704 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

 

Предвиденият за утре национален протест на транспортния сектор се отменя. В него участие трябваше да вземат автобусни превозвачи, таксиметрови шофьори и международни превозвачи. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова потвърди информацията пред Economic.bg и заяви, че протестът се отлага за 13 октомври.

В срок от две седмици трябва да бъде разработена нова целева мярка за подпомагане на транспорта. Всички заинтересовани лица ще участват в разговори за това каква точно ще бъде новата мярка. Ако разговорите не се увенчаят с успех, превозвачите ще излязат на протест.

В подкрепа на заетостта в бранша до края на 2021 г. ще продължи да действа и мярката 60/40 във варианта, в който се прилагаше през юни и юли, съобщават от социалното министерство.

За това са се договорили браншът и министърът на транспорта Христо Алексиев, и социалният министър Гълъб Донев. Организираната среща днес продължи повече от 3 часа, а бизнесът настояваше мярката 60/40 да се „преправи“, за да може да кандидатстват и фирми със спад на оборота от 20%, а не с 40%.

В актуализацията на бюджета бяха заложени 40 млн. лв. в помощ на сектора, но според браншът, те са недостатъчни. Автобусните превозвачи ще трябва да чакат нотификация от Европейската комисия, за да получат парите.

 

Подкрепи Economic.bg