Депозитите в българските банки докосват 100 млрд. лв.

Само за първите осем месеца от годината са натрупани близо 5.5 млрд. лв.

Депозитите в българските банки докосват 100 млрд. лв.

Снимка: Twenty20

7574 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Депозитите на фирмите и домакинствата в българските банки достигат почти 100 млрд. лв. през август. Според статистиката на Българската народна банка (БНБ) общата стойност на влоговете към края на най-активния летен месец месец е 99.5 млрд. лв.

Само за месец сумата се е увеличила с 1.3 млрд. лв., или около 1.3%. Това се дължи най-вече на депозитите на фирмите, които растат с над 660 млн. лв., и на финансовите институции, които растат с около 500 млн. лв. Депозитите на домакинствата се увеличават с над 120 млн. лв.

Натрупването на спестявания от избухването на пандемията досега – т.нар. спестяване за черни дни – се случва при нулеви лихвени проценти, а за фирмите – дори при отрицателни, както и ръст на банковите такси. За да ограничат огромния обем на свободни средства, банковите институции дори започнаха да закриват традиционните си депозитни продукти. Те прибягват до това, тъй като темпът на нарастване на заемите не отговаря на този при депозитите и излишните средства се държат по сметки в БНБ, които обаче са с отрицателна лихва, т.е. банките плащат на БНБ и увеличават разходите си.

Въпреки мерките на банките за намаляване на свободните средства спестяванията продължават да растат и за първите осем месеца на годината са натрупани близо 5.5 млрд. лв. Фирмите са съхранили малко над 2 млрд. лв., а финансовите институции – близо 1 млрд. лв. Домакинствата са внесли в банките над 2.4 млрд. лв. Справка на economic.bg по месеци показва, че ай-сериозно е било увеличението на депозитите през юли – с близо 1.5%, като единствено през април е имало минимално понижение – с 0.1%.

На годишна база ръстовете и в трите сегмента през август са двуцифрени, а общо увеличението им е 12%.

Жилищните кредити продължават да растат

Жилищните кредити, отпускани на домакинствата, продължават да растат и през август, като за месец обемът им се увеличава с 211 млн. лв., или 1.6% до общо 13.3 млрд. лв. Статистиката показва, че се наблюдава ускоряване на темпа на отпускането на жилищни кредити спрямо юли. Най-големият месечен скок обаче е през юни, когато обемът на ипотечните заеми расте с близо 2%. Именно благодарение на последния месец от второто тримесечие отпуснатите заеми за жилища в периода април – юни достигнаха 12-годишен връх.

Заради ускореното темпо на отпускане на жилищни заеми БНБ предприе мерки за ограничаване на кредитната дейност с увеличаване на нивото на антицикличния капиталов буфер към кредитните рискови експозиции на банките от 0.5% на 1%. За действията си централната банка бе подтикната и от последния си икономически доклад, който показва, че банките занижават критериите си за отпускане на заеми заради големия обем на свободни средства. Мерките са превантивни в случай на ръст на необслужваните кредити, какъвто според статистиката на БНБ към края на август все още не се наблюдава.

Подкрепи Economic.bg