„Китовете“ направиха Европа най-големия криптоцентър в света

Континентът е получил над 870 млрд. евро в криптовалута през последната година

„Китовете“ направиха Европа най-големия криптоцентър в света

Снимка: Unsplash

3377 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европа е най-голямата криптоикономика в света, като континентът е получил над 870 млрд. евро в криптовалута през последната година, предава Euronews. Държавите в Централна, Северна и Западна Европа (CNWE) представляват 25% от цялата глобална криптоактивност между юли 2020 г. и юни 2021 г. Регионът е свидетел на рязко увеличение на обема на транзакциите във всички подкатегории за крипто, особено в децентрализирано финансиране (DeFi), сочи новият анализ на фирмата за блокчейн данни Chainalysis, която описва криптотранзакции за търговия, инвестиции и бизнес сделки.

Обединеното кралство, следвано от Франция, Германия, Нидерландия и Испания, отбелязва най-големия обем на търговия с криптовалути в региона CNWE, възлизащ на около 145 млрд. евро.

В същото време, когато обемите на криптовалутите в Европа започнаха да се увеличават в средата на 2020 г., обемите в Източна Азия – предишният световен център на криптовалута по обем транзакции – навлязоха в рязък спад.

Според Chainalysis растежът на Европа се дължи до предимно на т.нар. „китове“, големи институционални инвеститори, прехвърлящи огромни суми криптовалута.

Старият континент се превърна и в огнище за институционални инвестиции, като стойностите на транзакциите в тази категория нараснаха до 46.3 млрд. долара през юни 2021 г. в сравнение със само 1.4 млрд. долара през юли 2020 г.

Растежът на Обединеното кралство се дължи най-вече на нарастващите институционални инвестиции, базирани на големи трансфери, които водят до по-голямата част от обема на транзакциите", казва Хенри Ъпдегрейв от Chainalysis.

Световният бичи пазар за биткойн, растежът на конкурентните платформи за смарт договори и децентрализираните финанси допринесоха за огромното рали на криптовалутите през периода на проучването. Не е изненадващо, че активността на криптопазара на CNWE достигна своя връх през май 2021 г. по време на разгара на бичия пазар, когато флагманската криптовалута поскъпна до $64 000.

Данните на Chainalysis сочат, че големите институционални инвеститори са се превърнали в движеща сила в криптопространството. Финансовите мениджъри, семейните офиси и други институционални играчи са вложили милиарди долари в инвестиционни продукти, свързани с биткойн и етер, предлагани от CoinShares, Grayscale, 21Shares и други.

Отвъд напредналите икономики на Европа, проучването на Chainalysis показва нарастващото навлизане на крипто в развиващите се пазари. Глобалният индекс за приемане на криптовалути през 2021 г. на Chainalylsis посочи Виетнам, Индия и Пакистан, като водещи страни в приемането, въз основа на получената стойност по веригата, сделките на дребно и обема на търговия на peer-to-peer борси.

Подкрепи Economic.bg