Димитър Димитров напусна „Софарма Трейдинг“

Неговото място заема Огнян Донев – председател на Съвета на директорите и основен акционер в компанията

Димитър Димитров напусна „Софарма Трейдинг“

Снимка: Красимир Свраков

5224 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Дългогодишният изпълнителен директор на „Софарма Трейдинг“ Димитър Димитров напусна компанията. Той ще бъде заменен от Огнян Донев – председател на Управителния съвет и основен акционер в компанията. Справка в Търговския регистър показва, че вписването е с дата 28 септември, а решението е взето по време на заседание на Съвета на директорите седмица по-рано.

Като причина за рокадата се посочва, че групата върви към нов етап от своето развитие, „който изисква и промяна в начина на управление“.

Последните години стратегията на един от най-големите дистрибутори на лекарствени продукти в България бе насочена към засилване на интеграцията между различните бизнеси на Групата, така че да могат да се реализират още по-мащабни възможности и синергии.

В мотивите към решението на Съвета се посочва, че в сектора на грижата за здравето стратегията на групата е да налага бизнес модел, основан на вертикалната интеграция между производител, търговец на едро и търговец на дребно, с фокус върху изграждането на силна връзка с крайните клиенти.

И именно заради тази промяна в стратегията имало нужда и от нов директор. Компанията благодари на Димитров за постигнатите резултати в качеството му на изпълнителен директор.

В рамките на неговото управление, което започва през 2008 г. – две години след основаването на дистрибутора, „Софарма трейдинг“ се изкачи на първо място в България по пазарен дял в сектор „Фармация“ и е сред четирите водещи при продажбата на медикаменти в аптеките в страната.

През 2015 г. компанията се разрасна в Сърбия, а на местния пазар обедини няколко бранда под марката SOpharmacy.

През всички години от основаването си приходите и печалбата бележат ръст, като 11 поредни години компанията е на първо място по приходи в сектор „Фармация“ в класацията Топ 100 на в. „Капитал“.

Днес компанията публикува финансовите си резултати за първите осем месеца на годината, които показват 11% годишен ръст на приходите (до 560 млн. лв.) и също толкова покачване на печалбата преди данъци (до 17.3 млн. лв.).

Подкрепи Economic.bg