„Галъп“: Проектът на Петков и Василев се изстреля до второ място

Формацията на бившите министри „изяжда“ от гласовете на всички

„Галъп“: Проектът на Петков и Василев се изстреля до второ място

Снимка: БТА

15234 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Десет дни след официалното обявление, че бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев правят свой политически проект „Продължаваме промяната“, той вече се очертава като ключов фактор на предстоящите избори. Ако те се провеждат днес, коалицията би взела 15.2% от гласовете на хората, изстрелвайки се до второто място след ГЕРБ. Това сочи социологическо проучване на „Галъп“.

Непосредствено след анонсирането на проекта „Тренд“ му даде 9% подкрепа. Дни по-късно Кирил Петков коментира с изненада прогнозата и допусна, че този дял може дори да се утрои до изборите. 

Всички тези числа обаче са плод на инерцията на новонавлизащите. Засега тя носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“, посочват анализаторите. От „Галъп“ прогнозират, че коалицията на Петков и Василев има шанс да се откъсне от „пакета“ формации след ГЕРБ-СДС, които досега си оспорваха второто място.

Разместването на пластовете е моментно и все още е рано да се каже дали енергията ще се запази до изборите през ноември. В предишното проучване на социологическата агенция „Продължаваме промяната“ не бе включена, тъй като проектът все още не бе обявен. Сравнението показва, че новата формация, изглежда, „изяжда“ от гласовете на всички. Осезаем е спадът на „Демократична България“, която според новото допитване получава малко над 12% от гласовете, докато при предходното имаше близо 16%. Така от потенциалното трето място пада на пето.

От данните излиза още, че в следващия парламент е вероятно да има не шест, а седем партии. Влизането на „Изправи се.БГ! Ние идваме“ обаче става все по-голям въпрос – от 4.8% вотът за партията се свива до 4.1% спрямо настоящите нагласи на гражданите.

Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за „Демократична България“. Немалко от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ, показват интерес към новата партия“, се посочва в анализа на „Галъп“.

50.6% казват, че ще гласуват в изборите, а 22.6% – че вероятно ще го направят. Това означава, че интересът към изборите расте. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност в сравнение с изборите на 11 юли, прогнозират от „Галъп“

Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Подкрепи Economic.bg