Очаква се поскъпване на олиото от другия месец

Причината за това е по-слабата реколта на слънчоглед

Очаква се поскъпване на олиото от другия месец
3683 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

По-слаба реколта регистрират производителите на слънчоглед в България. Земеделците и търговците прогнозират, че по-ниските добиви ще доведат да повишение на изкупните цени, а от там и до по-висока цена на олиото. Рафинериите за производство на олио у нас още не са започнали да изкупуват слънчогледа от тазгодишната реколта.

Въпреки че в началото на годината в България бяха заснети почти двойно повече площи със слънчоглед – около 4 млн. декара, производителите отчитат по-слаб добив с около 1/3. Маслодайността на слънчогледа тази година определено не е от най-добрите. Производителите са на мнение, че заради реколта изкупната цена на слънчогледа ще скочи поне с 15%.

На борсите в момента тон слънчоглед се търгува за 635 лева. Заради слабата реколта цената му ще скочи и в края на жътвената кампания, когато ще има недостиг. Първи ще усетят повишението производителите. Още сега се заканиха да вдигнат цената, а това директно ще удари джоба на потребителя.

В момента цената на една бутилка олио варира между 1.80 и 2.50 лв. Според търгуващите, поскъпването ще стане факт още през следващия месец.

Подкрепи Economic.bg