Очакваме повече руски туристи през лято 2016 г.

Обсъждат се варианти за намаляване на цената на визите

Очакваме повече руски туристи през лято 2016 г.

"По отношение на руския пазар за зимния сезон засега записванията са като преди година, но има очаквания те да се завишат не само за зимата, а и за лятото. Обсъждаме вариантите и за допълнително намаляване на цената на визите или включване на други групи, освен децата, които в момента ползват безплатни визи, например пенсионери, организирани групи над определен брой хора". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за Дарик.

За предстоящата зима прогнозите са оптимистични на база на ранните записвания, като очакванията са за ръст от 5-7 на сто на туристите спрямо миналата зима, добави още тя .

През летния сезон е отчетен 3,3% спад на туризма и около 25 на сто по-малко туристи от Украйна и Русия. За предстоящия зимен сезон прогнозите са оптимистични за ръст над 5%.

Министърът обясни, че от май тази година са предприети мерки и вече се работи за летния сезон догодина. Част от тези мерки са свързани с разговори с туроператорите, които да водят туристи у нас. Тя добави, че се обсъжда облекчаване на визовия режим за руски туристи, а очакванията са за 30% повече догодина.

Летният туризъм е по-изгоден за страната ни от гледна точка на приходи и посещаемост. Той формира 70 на сто от туризма. Делът на зимния туризъм е около 20 на сто, а останалите 10% се поделят от другите видове туризъм.

Водещи руски туроператори са били на посещение у нас в рамките на седем дни, за да видят какви условия предлага България, каза Ангелкова и напомни, че България има възможността да се развива като целогодишна туристическа дестинация. За разлика от други държави страната ни има възможност да предлага всички видове продукти.Очакванията за зимата са за ръст над 5%.

Коментари: 0