Очакват 90% усвояване на парите по ОПИК

Все повече нараства интересът към оперативната програма

Очакват 90% усвояване на парите по ОПИК

Нараства интересът към новата програма „Иновации и конкурентноспособност“. Очаква се усвояемостта на средствата по нея може да достигне до 90%, съобщи днес зам.-министърът на икономиката Даниела Вазиева, предаде БТА. 

Проектите по процедурата за малките и средните предприятия ще се оценяват основно на база очаквани резултати, които трябва да са дългосрочни и да създават трайни работни места, посочи Вазиева. Според нея изискванията пред кандидатите са балансирани и затова се очаква да бъдат спечелени и финансирани много проекти много проекти. 

Вазиева спомена, че отчетеният от НСИ ръст от 2% на брутния вътрешен продукт на страната за първото тримесечие, се дължи основно на IT сектора. По нейните думи се наблюдава подобрение на преработващата промишленост, както и на производството на части за автомобили. Затова нашата цел е с помощта на новата оперативна програма. 

В отговор на въпрос зам.-министърът, каза че изграждането на електронния регистър на асансьорите в страната вече е стартирало, като работата по него трябва да приключи до месец октомври. Вазиева уточни, че големият проблем е не софтуерът за регистъра, който е вече готов и се тества, а липсата на достатъчно данни за някои от съоръженията. 

Коментари: 0