Санкциите към Русия са свили износа ни с 8,8%

Двустранният стокообмен бележи спад от 15,3%, отчете Божидар Лукарски

Санкциите към Русия са свили износа ни с 8,8%

Снимка: БГНЕС

3608 ~ 2 мин. четене
През 0214 г. по повод санкциите на ЕС към Русия, които България спазва стриктно заради прилагането на ответните мерки от Руска страна, износът намалява с 8,8% и достига 707,6 млн. долара. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на днешния парламентарен контрол, цитирайки предварителни данни на НСИ.

Той отбеляза още, че вносът от Русия се свива с 16,1% и достигна 5,3 млрд. долара. В резултат на това двустранният стокообмен бележи спад от 15,3%.

Лукарски отчете, че през 2014 г. износът на страната ни за ЕС и трети страни бележи спад от 0,7%, а вносът - ръст от 1,2%. 

"Докато износът за страните за ЕС регистрира ръст през 2014 г., налице е спад в износа на България за трети страни от 6,6% и на вноса от 3,2%, на което се дължи тенденцията на задържане на общия износ през миналата година", посочи министърът на икономиката.

Според него на двустранните отношения с Русия по-силно влияние оказват ответните мерки на Русия, с които се забранява вносът на някои храни.

По данни на НСИ износът на стоки за Русия е на стойност около 700 млн. долара, а на вноса от Русия - около 5,3 млрд. долара. В същото време износът на стоки за Русия, попадащи във временния ограничителен списък за 2014 г. е на стойност 13,4 млн. долара. 

Лукарски заяви още, че по данни на БНБ през 2014 г. преките чуждестранни инвестиции от Русия са на стойност 137 млн. евро, което е със 107,6 млн. евро по-малко от направените през 2013 г. 

Премиерът Бойко Борисов също изказа мнение по темата. "Не искаме да прекъсваме отношенията си с един братски за нас народ, но като държава и премиер няма да заема различна позиция от тази на НАТО и ЕС за санкциите", заяви Борисов. 
Подкрепи Economic.bg