Олимпийските игри в Токио ще бъдат без чуждестранни зрители

Япония вече е похарчила над $26 млрд. за подготовка на игрите

Олимпийските игри в Токио ще бъдат без чуждестранни зрители

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Японското правителство планира да проведе Олимпийските игри в Токио без зрители от чужбина. Решението взема предвид обществените опасения относно разпространението на COVID-19, като организаторите все още обмислят дори ограничение в мащаба на местните зрители, пише Bloomberg.

Япония е похарчила над 26 млрд. долара за подготовка на игрите преди отлагането им през март 2020 г. Първоначално се очакваше да присъстват около 600 000 чуждестранни посетители и над 11 000 спортисти.

Изключването на чуждестранните посетители ще улесни организаторите да оправдаят провеждането на събитието това лято, въпреки новата вълна на инфекцията, второто извънредно положение в някои части на Япония и общественото противопоставяне на домакинството на събитието.

Коронавирусът, убил поне 2 млн. души в световен мащаб, принуди страните да засилят граничния контрол и да ограничат големите събития, за да овладеят разпространението на инфекциите. Макар рестартирането на спортни събития по света и разработването на ваксини да дадоха известен оптимизъм, че Олимпийските игри могат да продължат, японската общественост до голяма степен се противопостави на провеждането на игрите сред пандемията. Въпреки това в страната има значително по-малко инфекции и смъртни случаи от други развити нации.

В анкета на NHK, проведена в началото на януари, повече от три четвърти от анкетираните заявиха, че игрите трябва да бъдат отменени или отложени отново. Националните олимпийски комитети са осигурили „значителен брой" ваксини преди игрите в Токио, каза президентът на МОК Томас Бах.

Коментари: 0