Онлайн търговията в България достига нови върхове

През октомври търговията на дребно е най-силната от началото на коронакризата в България

Онлайн търговията в България достига нови върхове

Снимка: Pexels

1548 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

След като през септември българската икономика бе най-близо до растежа от началото на коронакризата в страната, през октомври тя отново започна да се влошава. Доказателство за това е намалената промишлена и строителна продукция. За разлика от тях обаче търговията на дребно отбелязва най-слабия си годишен спад от пролетта насам, което означава, че хората все пак правят планираните си покупки, отлагани в продължение на няколко месеца.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че оборотът в търговията на дребно расте през октомври с по-бавно темпо на месечна база спрямо септември, но данните спрямо 12 месеца по-рано показват, че секторът върви към възстановяване. Разбира се, това е ситуацията преди налагането на новите ограничителни мерки, които влязоха в сила от края на ноември по предложение от здравния министър проф. Костадин Ангелов и одобрени от премиера Бойко Борисов.

Онлайн търговията продължава да достига нови върхове, като на годишна база през октомври расте с 57%, а спрямо септември – с 4.3%. Спрямо година по-рано расте и търговията на дребно с облекла и обувки, чиито артикули бяха избягвани от населението в продължение на месеци, тъй като са сочени за „несъществени“ по време на криза. На годишна база с малко над 2% и на месечна с малко над 4% расте и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – отново сектор, който бе избягван за известно време заради по-скъпите продукти в него.

Спрямо септември оборотът в търговията расте още при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (с 4.9%).

Все пак търговията продължава да страда от по-ниски обороти при хранителните продукти и тютюнопушенето и при горивата и продуктите от тях заради ниските цени на петрола.

Въпреки новите локдауни на Запад...

...през октомври промишленото производство в България спада леко, като продукцията на ориентираните за износ автомобилни части расте сериозно. Спрямо месец по-рано тя е нагоре с 15.1%, а спрямо 12 месеца по-рано – с 21.3%. Производството е част от веригите на доставки на някои от големите автомобилни компании.

Съществено месечно намаление е регистрирано в добивната промишленост (с 9%). Спрямо септември с малко над 10% е спаднал добивът на въглища, с близо 8% на метални руди и с малко над 6% на неметални суровини. На годишна база въгледобивът пък е надолу с над една пета (25.7%).

Сравнявайки производството с октомври 2019 г., се забелязват точките, в които коронакризата продължава да натиска българските производители. Обемът на тютюнопроизводството е с 36.1% надолу, на производството на облекло – с 12.3%, а на машините и оборудването, предназначени основно за износ – с 11.8%.

Силен ръст обаче се наблюдава в производството на е-съоръжения, отново предназначени основно за износ – с 15.8%, както и на лекарства – с 11.7%.

Ситуацията в строителството обаче е твърдо негативна през октомври, като обемът на продукцията намалява и на месечна база - с най-високото темпо от април месец, и на годишна – от август месец. По-големият „виновник“ за намалението е сградното строителство, но спад е регистриран и при инженерното.

Подкрепи Economic.bg