Точно преди новите ограничения българската икономика е най-близо до растеж

Септември се оказва най-силният месец за България от началото на коронакризата насам

Точно преди новите ограничения българската икономика е най-близо до растеж

Снимка: Pexels

Антония Симова Автор: Антония Симова

Септември се оказва най-силният месец за българската икономика от началото на коронакризата насам. Въпреки че по традиция летните месеци са най-успешните, ударът по туризма тази година обърна тенденцията.

Износ

Месец преди да бъдат въведени новите противоепидемични мерки в страната, с които бяха затворени редица бизнеси, като нощни заведения, фитнеси и частни учебни центрове, икономиката на България почти излиза от дупката, в която попадна през март-април. Това показват данните от Националния статистически институт (НСИ) за основните икономически сектори в страната.

Поточната линия

През септември годишният спад в производството се редуцира до под 3%, като създаването на експортно ориентирани стоки расте, а това може да бъде индикатор и за ръст в износа. Автомобилни части, основни метали и изделия от каучук и пластмаса растат с над 10% спрямо година по-рано. Значително продължава да се увеличава и обемът на произведените електрически съоръжения (със 7.1%). Припомняме, че само за първото полугодие създадените у нас електрически велосипеди се удвоиха заради високото им търсене в Европа. Ускоряване на дейността се наблюдава и в мебелната индустрия, чиято продукция расте с 8.6% на годишна база след „замразяването“ ѝ през пролетта.

Другият важен за износа сектор - производството на машини и оборудване, все още не може да достигне нивата си от 2019 г. и спрямо 12 месеца по-рано намалява с близо 7%. От август до септември обаче ръстът е обнадеждаващ - със 7.5%.

Като цяло на месечна база общата продукция на българските фирми расте с 2.3%, което е най-сериозният прогрес от три месеца насам. Спрямо август значително нараства още производството на метални изделия (с 21.9%) и на автомобилни части (с 9%). Тютюнопроизводството пък отчита огромни спадове - с 33% спрямо септември 2019 г., и с близо 9% спрямо август.

Добивите

Спад се отчита при добивната промишленост, която по време на коронакризата не бе съществено засегната, доказателство за което са например резултатите на златодобивната компания Dundee Precious Metals.

Сривът в добива на въглища в последните месеци обаче дърпа цялата индустрия надолу. През септември тя намалява с 4.3% спрямо август, а на годишна база - с 2.4%. Добивът на въглища е с 30% надолу спрямо миналата година, а спрямо август - с 15%. За сметка на това металодобивът продължава да върви напред и расте с 13% на годишна и 5% на месечна база.

В магазините

През септември спадът в търговията на дребно също е най-малкият от началото на кризата в България - за първи път от половин година той е едноцифрен. Статистиката показва колко бавно всъщност е възстановяването в сектора заради нагласите на обществото да избягва несъществени покупки по време на криза.

Очаквано големият печеливш от ситуацията продължава да бъде онлайн търговията, като за една година продажбите по този начин растат с близо 55%, а за месец - със 7%. Този метод на пазаруване бе предпочитан в последните месеци заради липсата на физически контакт в магазините, а в резултат на това много магазини също започнаха да доставят до дома, включително и хранителни.

И през септември се наблюдава годишен спад в търговията на дребно с автомобилни горива и масла заради по-ниската им цена в последните месеци, предшествана от срива в петролните цени. Спрямо август обаче се наблюдава ръст - с близо 3%, което говори, че бензиностанциите вдигат цените на петролните продукти.

Спрямо септември 2019 г. по-малък е оборотът дори и в търговията с хранителни стоки и напитки (с 10%), които се смятат за съществени покупки. Търговията с облекла и обувки остава слаба. Спрямо месец по-рано тя расте леко, но на годишна база е с над 15% надолу.

Строителите

Строителството леко се свива през септември на годишна база, но спадът му също е най-малкият от началото на кризата - под 2%. Той се дължи на отрицателния темп при сградното строителство, където намалението е с 5.8%, докато при гражданското / инженерното строителство е регистрирано повишение от 4.1%.

На месечна база има ръст и при двата вида строителство. В сравнение с август продукцията от гражданското / инженерното строителство се увеличава с 2%, а от сградното строителство - с 1.1%.

Коментари: 0