Заведенията имат нови искания към здравния министър

Браншът е недоволен от предложението на правителството да подкрепи служителите с 80% от минималната работна заплата

Заведенията имат нови искания към здравния министър

Снимка: Стопкадър

10037 ~ 1 мин. четене

Българска асоциация на заведенията (БАЗ) настоява за нова среща със здравния министър проф. Костадин Ангелов, на която ще настояват за единен вечерен час за всички обекти в страната. Поредното искане идва след като браншът в Габрово обяви, че излиза на протест заради по-ранен час за затваряне, наложен от регионалната здравна инспекция.

„Местните заповеди, с които бе ограничено работното време на заведенията и ресторантите в страната, създава напрежение сред бранша заради различната продължителност в отделните градове“, обяви председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, цитиран от БНР. „Едни градове са до 23.30 ч, едни до 21.00 ч, други до 22.00 ч, не може така. Трябва да има единна заповед за всички – 23.30 ч е нормално време и за ресторанти, и за кафета, за да можете Вие да вечеряте спокойно и все пак да се поддържа някакъв вид бизнес“, каза той.

Той е на мнение, че готвената програма на правителството, чрез която ще се подкрепят работещите в затворените бизнеси с 80% от минималната работна заплата, не е достатъчна.

„Ние искахме 80% от трудовия договор, а държавата иска да направи 80 процента от минималната работна заплата. Има голяма разлика, нали?  Но зависи кой на колко се е  осигурявал, но все пак е някаква стъпка и някаква помощ“, добавя Алибегов.

Подкрепи Economic.bg