Virgin Hyperloop извърши първото си свръхзвуково пътуване с хора (видео)

Компанията се надява да пусне услугата си търговска експлоатация до 2030 г.

Virgin Hyperloop извърши първото си свръхзвуково пътуване с хора (видео)

Снимка: Virgin Huperloop One

Иновативната транспортна компания Virgin Hyperloop One, зад която стои Ричард Брансън, извърши първото си свръхзвуково („hyperloop“) пътуване с пасажери на борда. Целта беше да се провери безопасността на технологията, чиито създатели се надяват тя да промени напълно начина на превозване на хора и стоки.

По време на тестовете, които се проведоха на полигона DevLoop в Лас Вегас, Невада, беше достигната скорост от 172 км в час.

Базираната в Лос Анджелис Hyperloop планира да превърне свръхзвуковото пътуване в нещо нормално, чрез което хора и стоки да се придвижват във вакуумни тръби със скорост от 966 км/ч или дори по-бързо.

„Hyperloop“ технологията ще съкрати времето за пътуване между Ню Йорк и Вашингтон до само 30 минути. Това би било два пъти по-бързо от полет с обикновен търговски самолет и четири пъти по-бързо от високоскоростния влак.

Преди да се направят тестове с пътници, компанията извърши над 400 изпитания на самата машина. Virgin Hyperloop се надява да получи сертификат за безопасност до 2025 г. и да започне търговска експлоатация до 2030 г.

Канадският Transpod и испанският Zeleros са сред конкурентите, които също опитват да подобрят традиционните пътнически и товарни мрежи с подобна технология. Очаква се иновацията да намали времето за пътуване, задръстванията и щетите върху околната среда, които нанасят с машините на твърдо гориво. 

Коментари: 0