Опасен вирус заключва файлове и иска откуп

За да отключи информацията, VirLock иска да се преведе сума между 200 и 1000 евро

Експерти от ESET пред Economic.bg:

Опасен вирус заключва файлове и иска откуп
Автор: Божидара Иванова
Вирусът VirLock, който бе открит още в края на миналата година, увеличава разпространението си в България с всеки изминал ден. Вирусът е от типа ransomware, което е събирателно название на зловредни кодове, блокиращи достъпа до файлове на заразено устройство и искат откуп за възстановяването му.

Обикновено откупът се изисква в крипто-валутата биткойни, тъй като тя е трудна за проследяване и по тази причина е особено популярна за кибер-престъпниците в последно време. Откупите, които се изискват, за да бъдат отключени файловете на потребителя са различни, но варират между 200 и 1000 евро. В случай, че сумата бъде преведена файловете действително се отключват, но обикновено това остава до следващия рестарт на компютъра, когато вируса се самоактивира наново.

"Вирусът е доста неприятен. Заключва всички файлове, които имат важност за нас като потребители - документи, изображения, данни. Win32 / VirLock е уникален и с това, че притежава способността да се самовъзпроизвежда, което надгражда способностите на другите вируси от това семейство", коментира пред Economic.bg Спас Иванов - специалист по интернет сигурност от ESET.

По думите му клиентите, които разполагат с лицензирана антивирусна програма могат да бъдат спокойни.
"Винаги казваме на нашите клиенти да бъдат внимателни, когато са пред компютъра. Както в реалния живот знаем кои са опасните квартали, където не е добре да ходим, така и в интернет трябва да внимаваме, когато влизаме на места, които изглеждат подозрително", допълва Иванов.

При атака на вирус от същото семейство в края на миналата година бяха зарази повече от 40 000 потребители, като информациите сочат, че създателите на зловредния код са спечелили над половин милион евро. 
Коментари: 0