ОПЕК ще опита да увеличи добива на петрол въпреки противопоставяне от Иран

Близкоизточната държава е против увеличаване на квотите заради санкциите на САЩ срещу нея

ОПЕК ще опита да увеличи добива на петрол въпреки противопоставяне от Иран

Снимка: БТА

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще опита да повиши квотите за добив на петрол въпреки противопоставянето от страна на Иран, пише Reuters. Близкоизточната държава заплаши да блокира един такъв потенциален ход, тъй като тя е подложена на санкции от страна на САЩ, които репресии ограничават износа ѝ на нефт.

Според Саудитска Арабия, която е неофициалният лидер в ОПЕК, и Русия, която не членува в Организацията, страните износителки на петрол почти са постигнали консенсус за повишаване на добива с около 1 млн. барела на ден или с около 1% от световния добив.

Днес страните от OPEC се събират на среща във Виена на фона на призиви от най-големите купувачи – САЩ, Китай и Индия – за понижаване на цената на суровия петрол и предотвратяване на евентуален недостиг на нефт, който недостиг би повлиял негативно на световната икономика. „Ще бъде трудна среща днес. Не бих казал, че всички ще приемат предложеното повишаване с 1 млн. барела на ден“, коментирал е делегат на предстоящата среща във Виена и е добавил, че очаква Организацията да договори по-ниска цифра.

Коментари: 0