Орбан обвини ЕС в обида към държавата му

Според него докладът за злоупотреби с върховенството на закона в Унгария съдържа многобройни грешни интерпретации на факти

Орбан обвини ЕС в обида към държавата му

Снимка: БТА

Виктор Орбан обвини Европейския съюз, че обижда държавата му, пише BBC. Причината за острите думи на унгарския премиер към Брюксел е започналото днес обсъждане в Европейския  парламент дали на Унгария да се отнеме правото на глас в Европейския съвет заради отказа ѝ да приема мигранти.

Евродепутатите днес обсъждат дали политиките на крайнодясното унгарско правителство по въпроси като миграцията създават опасност за ЕС като цяло. Дебатите дойдоха месеци, след като Европейската комисия започна наказателни действия срещу Полша. За първи път обаче ЕП е на път да използва чл. 7 от Договора за ЕС, който предвижда ограничаване на някои права на страна членка при неспазване на основните принципи на Блока.

Холандският евродепутат Джудит Саргентини, която е написала доклад за Унгария и за партията „Фидес” на Орбан,  започна обсъждането в ЕП. Тя подчерта, че докладът ѝ описва злоупотреби с медии, малцинства и с върховенството на закона в Унгария, които представляват „ясно нарушение на ценностите на ЕС”.

Орбан пристигна със закъснение преди да започне нападателната си реч срещу ЕС и доклада на Саргентини. Той отрече да е злоупотребявал с власт и добави, че документът съдържа 37 сериозни грешни интерпретации на факти.  „Мислите си, че знаете по-добре, отколкото самите унгарци”, заяви Орбан и добави, че Унгария „няма да се поддаде на това изнудване”.

Евроскептичният унгарски премиер беше преизбран по-рано  тази година с антиимигранстска предизборна кампания. „Фидес” получи две трети от мандатите в парламента. Въпреки че има подкрепа на родната си територия обаче, Орбан търпи критики в Европейския парламент. Там се коментира, че политиките му са доказателство, че той не уважава ценностите на ЕС.
Коментари: 0