Осигуряваме безплатно лекарство за всяко заболяване - във всяка аптека

Предвижда се създаването на мобилни аптеки за малки населени места, заяви Петър Москов

Осигуряваме безплатно лекарство за всяко заболяване - във всяка аптека

Снимка: БГНЕС

Разписваме допълнителни изисквания за аптеките, които искат да получат договор с НЗОК. Те трябва да гарантират, че ще осигурят безплатно лекарство срещу масовите и социално-значимите заболявания за съответния болен.

Така един здравноосигурен пациент няма да дава нито лев от джоба си за лекарства. Това заяви здравният министър Петър Москов в интервю за „Труд“. По думите му в противен случай аптеките няма да имат договор със Здравната каса.

„Докато в момента в някои аптеки липсва напълно платеният генеричен продукт, който да кажем е 5 лв., пациентът е принуден да си купи оригиналния аналог, който струва 55 лв. Проблемът се наблюдава в малките населени места, където следващата аптека е на десетки километри“, обясни Москов.

В тази връзка той заяви, че се работи върху създаването на мобилни аптеки. „Държавата ще гарантира осигуряване на специални автомобили, които ще бъдат оборудвани с хладилна техника и всичко необходимо. Ще има ясен график кога мобилната аптека ще пристига на дадено място и хората ще могат да си купуват лекарства“, допълни здравният министър.

Москов коментира и темата за приватизация на лечебни заведения. „С депутати от мнозинството дискутираме между първото и второто четене различни промени, които да са свързани с наличието на нов и различен вид капитал в големите болници, изпаднали във финансов колапс. А пустеещите имоти и терени, които никога не са били предмет на медицинска дейност и не са били нужни за нея, и без законова промяна подлежат на концесиониране“, поясни той.

По този начин терените, които са в тежест на болниците, тъй като им се плащат такси, данъци и охрана, могат да бъдат договорени на концесия за отдаване под наем или продажба.

„Това е начин за стопяване на задълженията на болниците. Подобно действие не е свързано с политическа доктрина, а със здравия разум. Т.е. когато имаш нещо, което никога не си използвал и ползваш, а ти носи разходи, по-добре да намериш начин да ти донесе пари“, посочи Петър Москов.
Коментари: 0