Доларът остана слаб срещу еврото и йената

Златото се задържа над 5- и половина годишно дъно

Доларът остана слаб срещу еврото и йената

Доларът остана слаб спрямо еврото и йената в края на седмицата, след като спадът при американските акции и възвръщаемостта на облигациите намали привлекателността му. Пазарите остават фокусирани върху това дали следващото заседание на Фед ще може да бутне нагоре валутата.

Еврото остана без особена промяна на 1.1002 долара, реализирайки печалба от 1,4% на седмична база.

Единната валута изгуби около 5% от стойността си спрямо долара от началото на юни до сега поради притесненията около гръцкия дълг и различията  в паричните политики на ЕЦБ и Фед, но техническата корекция на възхода на долара даде глътка въздух на еврото миналата седмица.

Зелените пари бяха изправени пред подобна съдба спрямо йената, нараствайки до 124.48 йени в началото на седмицата, само за да паднат до 123.53 и да останат там.

Пазарите ще следят отблизо заседанието на Фед на 28- 29 юли, за да видят дали политиците ще направят някакви намеци относно момента на предстоящото увеличение на лихвения процент. Стабилно нарастващите очаквания, че централната банка ще започне с увеличенията още през септември, бяха ключовият фактор зад поскъпването на долара през последния месец.

Австралийският долар остана на 6- годишно дъно спрямо американския си съименник, като загубите му се ускориха в края на седмицата след слабите данни за производството в Китай, основният търговски партньор на Австралия.

Австралиецът се задържа точно над петъчното дъно на 0.7260, достигнато последно преди това през май 2009.

Новозеландският долар се справи малко по- добре, възвръщайки територия до 0.6587 и задържайки известно разстояние от 6- годишното дъно на 0.6498, достигнато в средата на месеца. Кивито бе подкрепено от Резервната банка на Нова Зеландия, която миналата седмица намали лихвения процент по- малко от очакваното.

 

Златото се задържа над 5- и половина годишно дъно

Златото се задържа малко над най- ниската си стойност от 2010 до сега, изпитвайки затруднения да поскъпне, тъй като пазарът смята, че Фед е близо до първото повишение на лихвения процент за последното десетилетие.

Фед вероятно ще проведе двудневно заседание, което приключва в сряда и след което политиците вероятно ще дадат повече яснота относно предстоящото увеличение на лихвения процент. Подобно увеличение би се отразило негативно върху нелихвоносните кюлчета.

Спот златото остана без промяна на 1 097.20 долара за тройунция, реализирайки пета поредна седмица на загуба, което е най- дългата губеща серия на метала от края на 2012 до сега.

Кюлчетата изгубиха повече от 3% миналата седмица, след като разгромът от 4% в понеделник постави началото на спад, който до края на седмицата бе свалил цената на метала до 1 077 долара, което е най- ниската й стойност от февруари 2010 до сега.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поскъпнаха с 1,1% до 1 097.50 долара за тройунция.

Запасите на най- големият публичен фонд, базиран на злато, SPDR Gold Trust, спаднаха за седми пореден ден в петък до 21.87 млн. тройунции, достигайки най- ниското си ниво от септември 2008 до сега.

Въз основа на погрешно публикуваните в петък прогнози, икономистите на Фед заявиха, че очакват ръст на лихвения процент с 0,25%. От банката впоследствие заявиха, че това не е бил правилният документ и дадоха нова таблица, показваща малко по- ниски прогнози за БВП и инфлацията през 2015.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0