50% от българите биха заменили портфейла си с дигитален

Анкетата доказва все по-голямата ни зависимост от мобилните устройства

50% от българите биха заменили портфейла си с дигитален

Снимка: A1

700 ~ 1 мин. четене

Българите в активна възраст вече разпознават плащането през смартфон като опция и имат положителна нагласа към използването на  дигитални портфейли. Проучване на мобилния оператор A1 показва, че над 50% от българите биха заменили традиционния си портфейл с дигитален. Около 43% споделят, че в случай че забравят своя традиционен портфейл у дома, но носят със себе си своя смартфон, биха направили плащане с него.

От компанията добавят, че фактът, че смартфоните заемат толкова важна част от ежедневието ни обяснява стремежа към интегриране на все повече функции в тях. След като възможностите за прецизна фотография почти се изравниха с тези на любителските фотоапарати, сега започва навлизането на мобилните финансови услуги и дигиталните портфейли.

Според проучването, ако излизат навън за до 30 минути и трябва да изберат между портфейл и смартфон, 60% от участниците в изследването ще предпочетат да вземат със себе си смартфона. То показва също, че 91% от респондентите избягват да напускат дома си без да вземат своя смартфон, а 43% са искали да могат да платят през мобилен телефон.

Анкетата доказва все по-голямата ни зависимост от мобилните устройства. Така за 50% от респондентите смартфонът е последното нещо, което поглеждат преди да си легнат да спят, а 21% го ползват, когато остават по-малко от 15 минути преди лягане. Резултатите показват сходни навици и при ставане от сън, като 45% първо поглеждат смартфона, а други 29% взимат мобилното си устройство до 15 минути след събуждане.

Анкетата е проведена онлайн през месец декември 2019 г. сред над 1 600 човека в активна възраст от цялата страната.

Коментари: 0