Докъде ще стигне конфликтът между Иран и САЩ

Иран не е приключил с отмъщението си, твърдят анализатори

Докъде ще стигне конфликтът между Иран и САЩ

Снимка: БТА

Напрежението между САЩ и Иран като че ли беше затихнало до миналата седмица, когато беше убит генерал Касем Сoлеймани, високопоставен ирански генерал. Той беше убит по време на американски въздушен удар срещу, а вследствие на това Иран атакува американска военна база в Ирак. Анализатори твърдят, че „Иран все още не е приключил с отмъщението си“, пише CNBC.

Президентът на САЩ не беше особено обезпокоен от ситуацията и веднага след атаката срещу американските бази в Ирак написа в Twitter, че всичко е наред и американските военни служби имат достатъчно мощ. „Това, че няма жертви след нападението е обнадеждаващ знак, но това не е краят на конфликта“, заяви Даниел Шапиро, американски посланик в Израел (2011-2017 г.). Той обяви, че напрежението може да ескалира много бързо. Първоначално се появи информация, че 80 души са загинали при ракетните нападения на Иран. От САЩ обаче отрекоха данните и обявиха, че жертви няма.

 „Много е вероятно отмъщението на Иран за смъртта на Солеймани да продължи и през следващите седмици, месеци, дори години“, каза Шапаро и предупреди, че „не трябва да мислим, че сметките вече са напъно уредени“.

 „Твърде рано е да се каже дали Иран вижда атаките срещу американските военни бази като незавършена мисия предвид липсата на жертви“, е казал американски генерал пред Reuters. Анализатори твърдят, че е „напълно възможно“ Иран да се свърже с шиитски милиционни групи в Ирак и да извършат ново нападение срещу американските сили в Ирак и Сирия.

Предстои „дълъг и каменист път“, казва Хедър Уилямс, старши изследовател на политиката на Rand Corporation. „Иран не е приключил с отмъщението си. Това е един вид първи удар или знак за символичен отговор“, заключи тя.

Коментари: 0