29% от българските геймъри играят с над 40 часа повече на месец заради COVID-19

Проучвания на Trust Gaming преди и по време на извънредното положение показват ключови промени

29% от българските геймъри играят с над 40 часа повече на месец заради COVID-19

Снимка: Unsplash

1416 ~ 2 мин. четене
Българските геймъри са добавили десетки часове месечно към времето си за игра на компютър, конзола или телефон през последните месеци, става ясно от проучване на Trust Gaming за един от ефектите на социалната изолация, започнала на 13 март. 

Едва 16% от анкетираните не са увеличили заниманията си, докато 84% казват, че заради условията около COVID-19 играят повече отпреди. 265 от 315-те играчи, взели участие до момента в проучването, заявяват, че са отчели увеличение в броя часове, който прекарват в интерактивно виртуално забавление. 

Около една трета от респондентите задържат повишението в границите на до 20 часа месечно, но останалите две трети заявяват, че се забавляват на компютър, конзола или телефон над 24 часа повече. 90 от участниците, или 29%, заявяват, че играят с повече от 40 допълнителни часа месечно.

Преди и след 

Подобно проучване, направено от Trust Gaming в началото на годината и завършило преди настъпването на извънредното положение, показва, че близо 20% от геймърите са прекарвали до едва 5 часа седмично в играене, а понастоящем играещите толкова малко са паднали на 15%. 

Между 6 и 10 часа са прекарвали преди пандемията 22% от запитаните, а след навлизането на извънредното положение и този показател е спаднал – в случая – до 17%, за сметка на по-високи количества игрално време.  

Близо 27% са „убивали“ между 11 и 20 часа във виртуални светове преди извънредното положение, като тук разликата е чувствителна с настоящето: цели 10% спад – отново до около 17%. Всичко това е за сметка на 20+ часа играене седмично, където именно е очевидно влиянието на COVID-19 върху геймърите. 

30% от запитаните преди 3 месеца са посочили седмичното си игрово време като 20+ часа, а в актуалното този отговор са дали цели 50% от участниците.

Актуалното проучването е направено в партньорство с Facebook групите League of Legends Bulgaria, League of legends България, Fortnite Bulgaria и още една, също носеща заглавието Fortnite Bulgaria.

Trust Gaming е водещ производител на геймърска периферия на достъпни цени с обхват от десетки държави, сред които и България. Централният офис на основаната през 1983 година компания е в Холандия, но българският клон на Trust Gaming следи неотлъчно настроенията и състоянието на местната аудитория. 

Коментари: 0