10 от най-обичаните зимни храни

През зимата организмът ни се нуждае от храни с по-висока калорийна стойност

10 от най-обичаните зимни храни

Всички сме жадни за топли и вкусни храни през студените зимни месеци. Тогава тялото ни се нуждае от повече витамини и храни с по-висока калорийна стойност, за да може да поддържа телесната температура в нормални нива. foodpanda, направи класация на 10 от най-обичаните храни, консумирани през зимата.

1. Супа

Супата е най-предпочитаното ядене, поръчвано и приготвяно през зимните месеци. Пилешката супа води класацията, следвана от боб-чорбата.

2. Свински ребра

Свинското месо, определено е едно от най-хапваните.  На второ място в класацията се нареждат свинските ребра.

3. Свински пържоли

Кой не обича, крехки свински пържоли с червено вино? Очаквано те се нареждат в Топ 3.

4. Картофи 

През зимата се покачва и консумацията на картофи, особено варени или задушени с копър и чесън. Те заемат почетното 4-то място.

5. Свинско със зеле

Киселото зеле е обичано от всички. Домашно или купено, то неизменно присъства на зимната трапеза и в приготвянето на вкусни манджи. Една от тях е свинското със зеле.  

6. Сарми

През зимата се консумират зелеви сарми, които са част от традиционната българска и азиатска кухня. В последно време се приготвят и постни сарми.

7. Туршия

През зимата, се наблюдава спад на консумацията на пресни зеленчуци и това е нормално, защото няма пресни. Поради тази причина още със захлаждане на времето, хората се подготвят със зимните салати.

8. Качамак

Това е традиционно българско ястие, което може да се консумира с различни добавки. Най-обичаният вид е със сирене, кашкавал и масло.


9. Кавърма

Това е турско ястие, което трайно е залегнало в родната кулинария. Приготвя се от месо с подправки и зеленчуци, печено в гювеч.


10.  Кървавица

Това е вид наденица, приготвена от прясно изцедена животинска кръв и различни видове месо. Консумира се печена или варена в различни ястия. 

Коментари: 0