От понеделник част от малкия бизнес в Дания отново ще заработи

Забраната за масови събирания обаче все още е в сила

От понеделник част от малкия бизнес в Дания отново ще заработи

Снимка: БТА

1332 ~ 1 мин. четене

От понеделник, 20 април, някои малки фирми в Дания като фризьори салони, салони за красота и автошколи, отново ще заработят. Това обяви правителството днес, цитирано от Reuters. Този ход идва след като скандинавската страна, която е една от първите затворени в Европа, тази седмица започна да отваря отново детски центрове и училища като първа стъпка към постепенно облекчаване на блокирането.

„Никой не желае Дания да остава блокирана дори и ден повече от необходимото“, написа премиерът на страната Мете Фредериксен във Facebook и предупреди, че въпреки това не трябва и да се избързва с отварянето на всичко, за да може заразата да се „държи под контрол“.

Въпреки че страната дава „зелена светлина“ за част от бизнеса, границите на Дания остават затворени. Затворени на този етап остават и ресторанти, кафенета, както и забраната за провеждане на публични мероприятия.

Междувременно стана ясно, че музейте в Австрия ще отворят врати в средата на месец май като част от поетапното връщане към нормалния ритъм на живот в страната, заяви в петък вицеканцлерът на Австрия Вернер Коглер. Той уточни, че все още не е определена конкретна дата, на която те ще отворят врати, но каза, че масовите мероприятия като фестивалите например ще останат забранени до 31 август.

Подкрепи Economic.bg